Bioloog worden
 

Bioloog worden

Bioloog worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 46.089,-
vacatures
2
 

Wat doet een bioloog?

Bij het beroep van een bioloog denken veel mensen aan een biologieleraar. Maar als bioloog kun je op veel meer plekken terecht komen. Als bioloog bestaan je werkzaamheden uit het doen van onderzoek of bestuderen van basale principes van de planten- en dierenwereld. Zoals afkomst, relaties, ontwikkeling, anatomie en functies. Waar werkt een bioloog? Als bioloog kun je op veel verschillende plekken terecht komen. Het zijn vooral bedrijven en organisaties op het gebied van onderzoek en research. Denk aan een bedrijf dat zaden (veredeling) ontwikkelt voor de land- en tuinbouw. Of onderzoeksinstituten die in opdracht van overheid en het bedrijfsleven onderzoek doen bodem- en luchtkwaliteit of andere onderwerpen waarbij de kennis van een bioloog ook nodig is. Tot slot zijn er nog veel beroepen met een biologisch raakvlak. Zoals microbioloog en bio-informaticus.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van bioloog bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van bioloog. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is bioloog misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van bioloog verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een bioloog bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een bioloog binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een bioloog?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 46.089,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een bioloog met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend bioloog. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen bioloog

Bioloog worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor bioloog.

Vacatures bioloog

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als bioloog? Bekijk hieronder de vacatures.


Is bioloog niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.