Boswachter worden
 

Boswachter worden

Boswachter worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een boswachter?

Wil jij boswachter worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor boswachters. Maar wat doet een boswachter eigenlijk? Als boswachter ben je vooral belast met het beschermen en beheren van natuur. Een boswachter is een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) omdat hij of zij iemand mag bekeuren bij een overtreding. Een belangrijke taak van de boswachter is het geven van voorlichting. Aan bezoekers in het natuurgebied of op locatie. Bijvoorbeeld op scholen of in bezoekerscentra. Als boswachter hou je ook het natuurgebied, bos of landgoed in de gaten. Je monitort en inventariseert de ontwikkelingen. Hoe gaat het met de wildstand, planten- en bomengroei, vogelstand etc. Daarnaast doe je ook aan bosbeheer. Wat moet en kan er eventueel gekapt worden? Wat kan er verkocht worden en wat moet er eventueel geplant worden? Boswachter is een veelzijdig beroep. Je bent veel op pad en buiten. Je doet aan onderzoek en tot slot is het een functie met gezag. Waar werkt een boswachter? Als boswachter werk je vooral voor Nationale en regionale stichtingen en overheidsorganisaties. Zoals het Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Gelders Landschap of Brabants Landschap.

Hoe word ik een boswachter?

Boswachter worden? Dat kan via diverse opleidingen. Zo kun je op mbo en hbo niveau een opleiding doen op het gebied van bos- en natuurbeheer. Waarna je kunt solliciteren voor boswachter. Met een opleiding op mbo niveau zal je meer een uitvoerend boswachter worden en op hbo niveau word je ook geschikt geacht voor zaken als het maken van beleids- en beheerplannen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van boswachter bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van boswachter. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is boswachter misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van boswachter verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een boswachter bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een boswachter binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een boswachter?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een boswachter met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend boswachter. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen boswachter

Boswachter worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor boswachter.

Vacatures boswachter

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als boswachter? Bekijk hieronder de vacatures.


Is boswachter niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.