Buitengewoon opsporingsambtenaar worden
 

Buitengewoon opsporingsambtenaar worden

Buitengewoon opsporingsambtenaar worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
34%
gemiddeld jaarsalaris
€ 28.556,-
vacatures
70
 

Wat doet een buitengewoon opsporingsambtenaar?

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) is een ambtenaar die niet in dienst is van de politie of de Koninklijke Marechaussee maar wel opsporingsbevoegdheid heeft. Tot de werkzaamheden van een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) horen vermeende of vermoedelijke criminele overtredingen van wetten onderzoeken om te bepalen of het bewijs voldoende is voor vervolging. Een buitengewoon opsporingsambtenaar is meestal bevoegd tot de opsporing van bepaalde of een beperkt aantal strafbare feiten. Voorbeelden van BOA functies zijn boswachter, brandweercommandant, brugwachter, conducteur, controleur vaarwegen, douanebeambte, gemeentelijke handhaver, inspecteur dierenbescherming, jachtopziener, leerplichtambtenaar, marktmeester, medewerker bouw- en woningtoezicht, medewerker van de Arbeidsinspectie, milieuopsporingsambtenaar, parkeercontroleur, verkeersregelaar, scheepvaartmeester, sociale rechercheur, en tunnelwachter. BOA’s werken doorgaans voor gemeenten, inspectiediensten en organisaties zoals de NS en Staatsbosbeheer. Daarnaast werken er BOA’s bij de politie. Bijvoorbeeld in een technische of administratieve functie. Bijvoorbeeld als meldkamercentralist, servicemedewerker bij de politie-telefoon, baliemedewerker, medewerker facilitaire dienst, medewerker arrestantenzorg, medewerker parketpolitie, recherche assistent en medewerker Vreemdelingenpolitie. Een BOA is meestal gespecialiseerd in een onderdeel van de wet of in een verordening. Daardoor heeft hij of zij specifieke kennis en kan hij of zij gerichter en met meer kennis optreden dan bijvoorbeeld een politieagent. Een BOA mag alleen op dat gebied werken, waarvoor hij of zij is opgeleid. BOA worden? Er zijn genoeg opleidingen te vinden waarmee je een erkend diploma haalt. Je kunt ook eerst als beveiliger gaan werken.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken buitengewoon opsporingsambtenaar

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van buitengewoon opsporingsambtenaar. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is buitengewoon opsporingsambtenaar misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep buitengewoon opsporingsambtenaar

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een buitengewoon opsporingsambtenaar bedraagt 34%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een buitengewoon opsporingsambtenaar binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen buitengewoon opsporingsambtenaar

Buitengewoon opsporingsambtenaar worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor buitengewoon opsporingsambtenaar.

Vacatures en salarissen buitengewoon opsporingsambtenaar

Het gemiddeld jaarsalaris van een buitengewoon opsporingsambtenaar bedraagt € 28.556,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is buitengewoon opsporingsambtenaar niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.