CAD tekenaar worden
 

CAD tekenaar worden

CAD tekenaar worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
68%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.600,-
vacatures
20
 

Wat doet een cad tekenaar?

Wil jij CAD tekenaar worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor CAD-tekenaars. Maar wat doet een CAD tekenaar eigenlijk? CAD staat oorspronkelijk voor Computer-Aided Drafting. Tegenwoordig wordt CAD vertaald als Computer-Aided Design. Een CAD tekenaar is dus iemand die met de computer dingen ontwerpt. Dit klinkt nog vrij breed. In de praktijk maakt een CAD tekenaar met behulp van computerprogramma's ontwerpen van onder meer constructies en apparaten. Deze ontwerpen kunnen 2D en 3D-modellen zijn van producten die worden toegepast in de techniek, bouwkunde en elektrotechniek. Op basis van een model kan een productiemachine ingericht worden om dit model daadwerkelijk te gaan produceren. Van tandwielen tot bouten en van schroeven tot elektrotechnische onderdelen. Een CAD tekenaar wordt soms ook een CAM tekenaar of CAD-CAM tekenaar genoemd. Wat is dan het verschil tussen een CAD en een CAM tekenaar? Heel eenvoudig gezegd komt het er op neer dat een CAD tekenaar een ontwerp maakt en dat een CAM tekenaar er voor zorgt dat op basis van dit ontwerp de ontwerpen daadwerkelijk worden gefabriceerd en geproduceerd. CAD tekenaars maken vaak gebruik van AutoCAD software. Bij veel vacatures zie je dan ook dat er specifiek om een AutoCAD tekenaar wordt gevraagd. Waar werkt een CAD tekenaar? Meestal bij bedrijven die producten maken, reviseren en onderhouden. Denk aan bedrijven in de bouw en techniek. In de bouw wordt steeds meer gewerkt met een BIM. Dit is een digitaal model van het te bouwen object/gebouw waarin alle wijzigingen en de voortgang van het bouwproject worden bijgehouden. Diegene die deze BIM ontwerpt en bijhoudt, heet een BIM Modelleur. De BIM Modelleur is naast ontwerper, zoals een CAD tekenaar, ook een procesbewaker en verbinder tussen de verschillende partijen die bij de bouw berokken zijn.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van cad tekenaar bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van cad tekenaar. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is cad tekenaar misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van cad tekenaar verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een cad tekenaar bedraagt 68%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een cad tekenaar binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een cad tekenaar?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.600,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een cad tekenaar met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend cad tekenaar. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen cad tekenaar

CAD tekenaar worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor cad tekenaar.

Vacatures cad tekenaar

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als cad tekenaar? Bekijk hieronder de vacatures.


Is cad tekenaar niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.