Docent economie worden
 

Docent economie worden

Docent economie worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 52.602,-
vacatures
64
 

Wat doet een docent economie?

Een docent economie geeft les op het gebied van de menselijk behoeftebevrediging. Volgens Wikipedia bestudeer je met de economische wetenschap de keuzes die mensen maken bij de productie, consumptie en distributie van schaarse goederen en diensten. Waarbij de ene keuze ten koste gaat van de andere keuze. Naast economie in algemene zin zijn er ook docenten die lesgeven over bedrijfseconomie. Dan geef je vooral les over het functioneren van ondernemingen. Denk aan zaken als accounting, financiering, management en marketing. Als docent economie of bedrijfseconomie vind je het uiteraard leuk om hierover te vertellen. Daarnaast heb je een passie voor of vind je het leuk om jonge mensen te enthousiasmeren en inspireren. Docent Economie worden? Afhankelijk van het soort onderwijsinstelling waaraan je lesgeeft, is doorgaans een opleidingsniveau van hbo of hoger vereist. Uiteraard op het gebied van economie. Bij de meeste onderwijsinstellingen moet je daarnaast een bevoegdheid tot het geven van onderwijs hebben. Een onderwijsbevoegdheid kun je halen door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool of universiteit. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer aanbieders voor online opleidingen die het mogelijk maken voor carrièreswitchers om als leraar economie in het onderwijs in te stromen.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken docent economie

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent economie. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent economie misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep docent economie

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent economie bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent economie binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen docent economie

Docent economie worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent economie.

Vacatures en salarissen docent economie

Het gemiddeld jaarsalaris van een docent economie bedraagt € 52.602,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent economie niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Huisarts
 2. Diëtist
 3. Docent natuurkunde
 4. Coach
 5. Verpleegkundige

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.