Docent economie worden
 

Docent economie worden

Docent economie worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 54.993,-
vacatures
47
 

Wat doet een docent economie?

Een docent economie geeft les op het gebied van de menselijk behoeftebevrediging. Volgens Wikipedia bestudeer je met de economische wetenschap de keuzes die mensen maken bij de productie, consumptie en distributie van schaarse goederen en diensten. Waarbij de ene keuze ten koste gaat van de andere keuze. Naast economie in algemene zin zijn er ook docenten die lesgeven over bedrijfseconomie. Dan geef je vooral les over het functioneren van ondernemingen. Denk aan zaken als accounting, financiering, management en marketing. Als docent economie of bedrijfseconomie vind je het uiteraard leuk om hierover te vertellen. Daarnaast heb je een passie voor of vind je het leuk om jonge mensen te enthousiasmeren en inspireren. Docent Economie worden? Afhankelijk van het soort onderwijsinstelling waaraan je lesgeeft, is doorgaans een opleidingsniveau van hbo of hoger vereist. Uiteraard op het gebied van economie. Bij de meeste onderwijsinstellingen moet je daarnaast een bevoegdheid tot het geven van onderwijs hebben. Een onderwijsbevoegdheid kun je halen door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool of universiteit. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer aanbieders voor online opleidingen die het mogelijk maken voor carrièreswitchers om als leraar economie in het onderwijs in te stromen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van docent economie bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent economie. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent economie misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

  • mensen helpen en verzorgen
  • met mensen samenwerken
  • mensen lesgeven en iets bijbrengen
  • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

  • dingen grondig bestuderen
  • problemen oplossen door middel van analyse
  • specialistisch werk
  • blijvend leren en kennis vergaren
  • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van docent economie verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent economie bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent economie binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een docent economie?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 54.993,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een docent economie met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend docent economie. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen docent economie

Docent economie worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent economie.

Vacatures docent economie

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als docent economie? Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent economie niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.