Verpleegkundige worden
 

Verpleegkundige worden

Verpleegkundige worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 37.858,-
vacatures
5182
 

Wat doet een verpleegkundige?

Wat doet een verpleegkundige? De werkzaamheden van een verpleegkundige bestaan uit het geven van verpleegkundige zorg aan personen die hulpbehoevend zijn. Hierbij kun je denken aan basiszorg. Zoals het helpen van patiënten bij hun persoonlijke verzorging omdat ze dat zelf (tijdelijk) niet meer kunnen. Als verpleegkundige ben je vaak ook belast met het medisch verzorgen en monitoren van patiënten. Denk hierbij aan het verschonen van een verband, toedienen van medicijnen en in de conditie van patiënten in de gaten houden. Daarnaast ben je ook vaak verantwoordelijk voor de administratie en zorg je er voor dal alles netjes wordt vastgelegd in een dossier. Tot slot is het begeleiden van patiënten vaak ook een taak van de verpleegkundige. Deze werkzaamheden kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van de afdeling van een zorginstelling of ziekenhuis waar je werkt. Ook zullen je werkzaamheden variëren als gevolg van je genoten opleiding en werkervaring. Een mbo-verpleegkundige is bijvoorbeeld meer gericht op de praktijk dan een hbo-verpleegkundige met een hogere beroepsopleiding. Een verpleegkundige wordt vaak ook een verpleger of verpleegster genoemd. 

Hoe word ik verpleegkundige?

Wil je verpleegkundige worden? Er zijn talrijke opleidingen waaruit je kunt kiezen. Na je opleiding is de kans heel groot dat je werk zult vinden. Er is namelijk een groot tekort aan verpleegkundigen en het beroep van verpleegkundige is ook nog eens zeer toekomstbestendig. Vaak kun je ook, als instromer of tijdens je opleiding, beginnen als leerling-verpleegkundige. En als je eenmaal verpleegkundige bent, zijn er genoeg mogelijkheden om je te specialiseren of door te stromen naar een ander beroep in de zorg. Op deze pagina vind je diverse opleidingen die je opleiden tot dit veelgevraagde beroep.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van verpleegkundige bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van verpleegkundige. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is verpleegkundige misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep verpleegkundige

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een verpleegkundige bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een verpleegkundige binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Vacatures en salarissen verpleegkundige

Het gemiddeld jaarsalaris van een verpleegkundige bedraagt € 37.858,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is verpleegkundige niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Huisarts
 2. Diëtist
 3. Docent natuurkunde
 4. Coach
 5. Verpleegkundige

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.