Psychiater worden
 

Psychiater worden

Psychiater worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
€ 59.399,-
vacatures
47
 

Wat doet een psychiater?

Psychiaters zijn artsen die psychische aandoeningen diagnosticeren, behandelen en helpen voorkomen. Een psychiater is dus een medisch specialist. Hij of zij heeft eerst geneeskunde gestudeerd en heeft zich daarna gespecialiseerd in geestesziekten. In tegenstelling tot een psycholoog, die een opleiding in de psychologie heeft gevolgd. Na de opleiding tot arts heeft een psychiater zich vier en half jaar gespecialiseerd in de psychiatrie. Je kunt dus alleen psychiater worden als je geneeskunde hebt gestudeerd. Als psychiater krijg je over het algemeen te maken met problemen die ernstig van aard zijn waarbij het soms kan voorkomen dat je medicijnen moet voor schrijven. Iets dat een psycholoog niet mag doen. Wil je mensen helpen met psychische problemen maar is het niet (meer) mogelijk om een opleiding geneeskunde te volgen? Dan zijn er genoeg kansrijke opleidingen om alsnog aan de slag te kunnen in de wereld van de geestelijke gezondheidszorg. Bijvoorbeeld als helpende zorg en welzijnverpleegkundigemaatschappelijk werker of zorgcoördinator.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van psychiater bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van psychiater. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is psychiater misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van psychiater verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een psychiater bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een psychiater binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een psychiater?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 59.399,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een psychiater met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend psychiater. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een psychiater € 79.000. Dat is bruto € 6.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen variëren tussen € 7.600 per maand en ongeveer € 5.600 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor psychiaters met (enige) werkervaring.Opleidingen en cursussen psychiater

Psychiater worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor psychiater.

Vacatures psychiater

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als psychiater? Bekijk hieronder de vacatures.


Is psychiater niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.