Coach worden
 

Coach worden

Coach worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 45.092,-
vacatures
1523
 

Wat doet een coach?

Een coach helpt mensen om beter te functioneren. Vaak worden de begrippen coach en trainer door elkaar gebruikt. Maar heel zwart wit kun je stellen dat in de zakelijke dienstverlening een coach individuen helpt en een trainer ook groepen helpt en traint. Als coach stel je samen met je cliënt (coachee) vast wat de precieze behoefte is en hoe je als coach hierbij kunt helpen. Meestal ben je als coach gespecialiseerd en help je mensen die op dat terrein, jouw specialisatie, geholpen willen worden. Onderwerpen en terreinen waarop coaches zich specialiseren zijn bijvoorbeeld leiderschapscoaching (presteer beter als leider), Agile werken (Agile coach), relatiecoaching (als consulent relatiebemiddeling), personal coaching (vergroot bijvoorbeeld je persoonlijke effectiviteit of vind een goede balans tussen werk en privé), loopbaancoaching (als loopbaanadviseur), vitaliteitscoaching (gezond leven en werken) en coaching van vaardigheden en competenties. Het beroep coach is geen beschermd beroep en iedereen mag zich ook coach noemen. Wel zijn er belangenorganisaties waar je je als coach bij kunt aansluiten. Coach worden? Er zijn diverse opleidingen die je opleiden tot coach.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van coach bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van coach. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is coach misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

  • mensen helpen en verzorgen
  • met mensen samenwerken
  • mensen lesgeven en iets bijbrengen
  • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

  • dingen grondig bestuderen
  • problemen oplossen door middel van analyse
  • specialistisch werk
  • blijvend leren en kennis vergaren
  • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van coach verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een coach bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een coach binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een coach?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 45.092,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een coach met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend coach. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een coach € 44.000. Dat is bruto € 3.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.100 per maand en ongeveer € 4.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor coaches met veel werkervaring. Natuurlijk zijn er ook coaches die nog veel meer verdienen. Omdat zij bijvoorbeeld een bepaalde reputatie hebben waardoor veel mensen door hen gecoacht willen worden en zij daardoor meer geld voor hun coaching kunnen vragen.Opleidingen en cursussen coach

Coach worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor coach.

Vacatures coach

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als coach? Bekijk hieronder de vacatures.


Is coach niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.