Diëtist worden
 

Diëtist worden

Diëtist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
€ 44.139,-
vacatures
4
 

Wat doet een diëtist?

Als diëtist ben je een specialist op het gebied van voeding en begeleid je mensen met ondergewicht, overgewicht of obesitas. Maar ook voor advies bij medische klachten help je mensen. Bijvoorbeeld bij diabetes, een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, mensen met eetstoornissen (zoals anorexia) of darmklachten. Als diëtist help je dus zowel bij ziekte als gezondheid. Dit is ook meteen het verschil met een gewichtsconsulent. Een gewichtsconsulent is opgeleid om alleen mensen met gewichtsproblemen zonder medische klachten te begeleiden. Bij medische klachten in relatie tot voeding schakelt een gewichtsconsulent een diëtist of huisarts in. Hoe wordt je diëtist? Als diëtist heb je zowel kennis van eten en de nodige medische kennis in huis. De titel diëtist is een beschermde titel. Om diëtist te worden dien je minimaal een diëtisten opleiding op HBO niveau te hebben gevolgd. Een diëtist wordt soms ook wel aangeduid als voedingsdeskundige of voedingscoach. Deze laatste twee titels zijn echter niet beschermd. Waar werken diëtisten? Diëtisten werken bijvoorbeeld bij ziekenhuizen, klinieken voor mensen met ernstige eetstoornissen (zoals een obesitaskliniek) of huisartspraktijken.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken diëtist

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van diëtist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is diëtist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Toekomst beroep diëtist

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een diëtist bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een diëtist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen diëtist

Diëtist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor diëtist.

Vacatures en salarissen diëtist

Het gemiddeld jaarsalaris van een diëtist bedraagt € 44.139,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is diëtist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Huisarts
 2. Diëtist
 3. Docent natuurkunde
 4. Coach
 5. Verpleegkundige

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.