Docent maatschappijleer worden
 

Docent maatschappijleer worden

Docent maatschappijleer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 63.000,-
vacatures
5
 

Wat doet een docent maatschappijleer?

Als docent maatschappijleer geef je les op het gebied van sociologie, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit het verzorgen van colleges, lessen geven en werkgroepen begeleiden. Maar denk ook aan het coördineren van cursussen, begeleiden van onderzoeksprojecten, begeleiden van studenten en coördineren van stages. Als docent maatschappijleer heb je vaak een opleiding afgerond in een van de relevante sociale wetenschappen (zoals sociologie, sociale geografie, criminologie, bestuurskunde, politicologie). Bij de meeste onderwijsinstellingen moet je als docent maatschappijleer een bevoegdheid tot het geven van onderwijs hebben. Een onderwijsbevoegdheid kun je halen door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool of universiteit.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van docent maatschappijleer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent maatschappijleer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent maatschappijleer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van docent maatschappijleer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent maatschappijleer bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent maatschappijleer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een docent maatschappijleer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 63.000,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een docent maatschappijleer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend docent maatschappijleer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen docent maatschappijleer

Docent maatschappijleer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent maatschappijleer.

Vacatures docent maatschappijleer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als docent maatschappijleer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent maatschappijleer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.