Elektromonteur worden
 

Elektromonteur worden

Elektromonteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
15%
gemiddeld jaarsalaris
€ 43.415,-
vacatures
674
 

Wat doet een elektromonteur?

Als elektromonteur, soms ook geschreven als elektro monteur, heb je verstand van elektrotechniek. Deze kennis gebruik je voor het installeren, onderhouden, repareren en testen van elektrotechnische installaties en machines. Omdat elektrotechniek overal wordt toegepast, kan je als elektromonteur op veel verschillende plekken terechtkomen. Zowel bij bedrijven als particulieren. De meeste elektromonteurs hebben een afwisselende werkplek. Maar je kan ook werkzaam zijn bij een groot bedrijf met een eigen machine- of wagenpark waar je bij een eigen technische dienst werkt. Veel elektromonteurs zijn gespecialiseerd en heten dan bijvoorbeeld een elektromonteur automotive, elektromonteur industrie, monteur laagspanning, monteur hoogspanning of liftmonteur.

Wat is het verschil tussen een elektromonteur en een elektricien?

Een elektromonteur wordt vaak ook een elektricien genoemd. Volgens het woordenboek is een elektricien iemand die elektrische installaties monteert. Een elektromonteur dus. Er is dus geen verschil tussen deze twee functies. Wel wordt de term elektromonteur in vacatures veel vaker gebruikt. Terwijl particulieren over het algemeen sneller op zoek zullen gaan naar een elektricien. In de spreektaal is elektricien dus een gangbare term terwijl werkgevers vooral op zoek zijn naar elektromonteurs.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van elektromonteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van elektromonteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is elektromonteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van elektromonteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een elektromonteur bedraagt 15%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een elektromonteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een elektromonteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 43.415,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een elektromonteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend elektromonteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen elektromonteur

Elektromonteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor elektromonteur.

Vacatures elektromonteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als elektromonteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is elektromonteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.