Elektrotechnisch engineer worden
 

Elektrotechnisch engineer worden

Elektrotechnisch engineer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
24%
gemiddeld jaarsalaris
€ 38.813,-
vacatures
52
 

Wat doet een elektrotechnisch engineer?

Een elektrotechnisch engineer of technoloog houdt zich bezig met activiteiten als procescontrole, elektrische stroomvoorziening of instrumentontwerp. Allemaal op het gebied van elektrische systemen. Denk ook aan het voorbereiden van ontwerpen voor elektrische transmissie in distributiesystemen, de hoeveelheid werk overzien, projectkosten inschatten of deelnemen aan onderzoek. Een elektrotechnisch technoloog wordt vaak ook een elektrotechnicus genoemd. Werkt vaak samen met of ondersteunt elektro engineer.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van elektrotechnisch engineer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van elektrotechnisch engineer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is elektrotechnisch engineer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van elektrotechnisch engineer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een elektrotechnisch engineer bedraagt 24%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een elektrotechnisch engineer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een elektrotechnisch engineer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 38.813,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een elektrotechnisch engineer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend elektrotechnisch engineer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen elektrotechnisch engineer

Elektrotechnisch engineer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor elektrotechnisch engineer.


Is elektrotechnisch engineer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.