Fotograaf worden
 

Fotograaf worden

Fotograaf worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
5
 

Wat doet een fotograaf?

Wil jij fotograaf worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor fotograven. Maar wat doet een fotograaf eigenlijk? Als fotograaf bestaan je werkzaamheden uit het fotograferen van mensen, landschappen, handelswaar of andere onderwerpen. Meestal met behulp van digitale camera’s en soms ook met analoge camera's en uitrusting. Afhankelijk van de gekozen methode ontwikkel je zelf de negatieven of gebruik je computersoftware om afbeeldingen te bewerken en af te drukken. Veel fotografen zijn zelfstandig en werken aan verschillende opdrachten of zijn gespecialiseerd in bepaalde onderwerpen. Denk aan bruiloften, portretten, reclamefotografie, producten, eten, nieuws en actualiteit. Sommige fotografen leggen zich toe op onderwerpen als wetenschap en luchtfotografie. Afhankelijk van je werk en opdrachten werk je op locatie of in een studio.

Hoe word ik een fotograaf?

Wil je als fotograaf je geld verdienen? Dan is dat uiteraard mogelijk maar zal je ook te maken hebben met veel concurrentie. Want veel mensen vinden fotografie leuk. In vacatures wordt er vaak gevraagd om een afgeronde opleiding op het gebied van fotografie. Liefst op mbo- of hbo-niveau. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelfstandig fotograaf te worden. Opdrachtgevers zullen dan minder snel eisen stellen aan je genoten opleiding maar vooral kijken naar de foto opdrachten die je al hebt verricht. Kennis en kunde kan je opdoen via talloze trainingen en opleidingen en uiteraard ook door zelf heel veel te gaan fotograferen.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een fotograaf?

Fotograaf - Bas Brouwers: “Ik vind het fantastisch om een moment te vangen in één afbeelding. Zodat het plaatje net zo mooi is als de herinnering eraan. Dat is altijd de uitdaging en maakt het werk van fotograaf zo leuk en afwisselend.”

Past het beroep van fotograaf bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van fotograaf. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is fotograaf misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van fotograaf verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een fotograaf bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een fotograaf binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een fotograaf?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een fotograaf met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend fotograaf. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen fotograaf

Fotograaf worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor fotograaf.

Vacatures fotograaf

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als fotograaf? Bekijk hieronder de vacatures.


Is fotograaf niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & artistiek. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Meubelmaker
 2. Banketbakker
 3. Fotograaf
 4. Chef-kok
 5. Illustrator

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.