Meubelmaker worden
 

Meubelmaker worden

Meubelmaker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 33.669,-
vacatures
421
 

Wat doet een meubelmaker?

Wil jij meubelmaker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor meubelmakers. Maar wat doet een meubelmaker eigenlijk? Een meubelmaker ontwerpt en maakt meubels in opdracht van de klant, fabrikant of naar eigen inzicht volgens een eigen ontwerp. De meubels kunnen bestaan uit tafels, stoelen, kasten en banken. Technieken die een meubelmaker gebruikt bestaan onder andere uit lijmen, klemmen, verven, spannen, bekleden, spuiten en vervormen. Het gebruikte materiaal is vaak hout maar kan ook kunststof, metaal of een ander materiaal zijn. Als meubelmaker kan je kiezen uit diverse opleidingen. Van ambachtelijke opleidingen tot meer kunstgerichte, designachtige opleidingen of een combinatie daarvan. Als meubelmaker kun je voor verschillende opdrachtgevers werken. Denk bijvoorbeeld aan meubelbedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van meubels voor schepen, beurzen, bedrijven of woonwinkelbedrijven. Als meubelmaker kun je ook toeleggen op een bepaalde discipline of onderdeel. Bijvoorbeeld op het stofferen van meubelen. Je heet dan een meubelstoffeerder.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van meubelmaker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van meubelmaker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is meubelmaker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van meubelmaker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een meubelmaker bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een meubelmaker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een meubelmaker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 33.669,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een meubelmaker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend meubelmaker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een meubelmaker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een meubelmaker € 32.000. Dat is afgerond bruto € 2.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor meubelmakers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen meubelmaker

Meubelmaker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor meubelmaker.

Vacatures meubelmaker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als meubelmaker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is meubelmaker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & artistiek. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Meubelmaker
 2. Banketbakker
 3. Fotograaf
 4. Chef-kok
 5. Illustrator

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.