Illustrator worden
 

Illustrator worden

Illustrator worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
8%
gemiddeld jaarsalaris
€ 40.535,-
vacatures
23
 

Wat doet een illustrator?

Wil jij illustrator worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor illustratoren. Maar wat doet een illustrator eigenlijk? Werken als illustrator betekent dat je in opdracht van anderen beelden maakt en ontwerpt ter ondersteuning van een tekst of boodschap. Deze beelden kunnen ontworpen worden voor bijvoorbeeld tijdschriften, boeken, brochures, websites en games. Als illustrator ben je aan de ene kant creatief maar ook commercieel en dien je jezelf te kunnen verplaatsen in de wensen van de opdrachtgever. Sommige illustratoren maken ook vrij werk, dus niet in opdracht van iemand anders. Waar werkt een illustrator? Veel illustratoren zijn zelfstandig en werken voor verschillende opdrachtgevers Maar er zijn ook illustratoren die werken voor bijvoorbeeld een grafisch bedrijf dat naast illustraties ook andere diensten levert op het gebied van vormgeving.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van illustrator bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van illustrator. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is illustrator misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van illustrator verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een illustrator bedraagt 8%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een illustrator binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een illustrator?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 40.535,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een illustrator met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend illustrator. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een illustrator gemiddeld € 33.000 per jaar. Dat is bruto € 2.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 1.700 per maand en ongeveer € 3.800 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor illustratoren met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen illustrator

Illustrator worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor illustrator.

Vacatures illustrator

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als illustrator? Bekijk hieronder de vacatures.


Is illustrator niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.