Trendwatcher worden
 

Trendwatcher worden

Trendwatcher worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een trendwatcher?

Een trendwatcher of futuroloog is iemand die probeert de toekomst te voorspellen. Door het bestuderen van de maatschappij probeert een futuroloog trends waar te nemen en te voorspellen. Trendwatchers nemen met andere woorden veranderingen of ontwikkeling in de samenleving waar en proberen op basis hiervan voorspellingen te doen. Deze waarnemingen kunnen gebaseerd zijn op harde criteria als cijfers en onderzoeken. Maar ook op basis van bijvoorbeeld minder goed te kwantificeren ontwikkelingen in de mode, kunst, wonen, werken, media-uitingen en communicatie ziet een trendwatcher bepaalde trends ontstaan. De adviezen van trendwatchers kunnen voor bedrijven, overheden en andere organisaties heel interessant zijn en input leveren voor marketing of productontwikkeling. Een trendwatcher kent vele andere beroepsbenamingen. Van het vrij negatief klinkende waarzegger of waarzegster tot meer aansprekende benamingen als futurist, trendanalist, trendduider, trendconsultant, trend forecaster, innovatie-expert, toekomstdenker of tijdgeestonderzoeker. Je zult niet snel vacatures voor trendwatchers vinden. En een goede trendwatchers bewijst zijn of haar waarde door trends te hebben voorspeld die zijn uitgekomen. Wilt je toch werk verrichten waarbij je denkt over de toekomst? Denk dan bijvoorbeeld aan een beroep als marketingexpert of consultant. Bij deze beroepen zullen je toekomstvoorspellingen echter meer op cijfers gebaseerd zijn.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van trendwatcher bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van trendwatcher. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is trendwatcher misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van trendwatcher verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een trendwatcher bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een trendwatcher binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een trendwatcher?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een trendwatcher met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend trendwatcher. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen trendwatcher

Trendwatcher worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor trendwatcher.

Vacatures trendwatcher

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als trendwatcher? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is trendwatcher niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & artistiek. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Desktop publisher (DTP’er)
 2. Webdesigner
 3. Front-end developer
 4. Stedenbouwkundige
 5. Docent Nederlands

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.