Beroepskeuzetesten

25 juni 2024
Er zijn veel verschillende soorten beroepskeuzetesten. Maar wat zijn nu goede beroepskeuzetesten? Deze blijken aan drie kenmerken te voldoen. Ze zijn valide en betrouwbaar. Ook is de uitslag leesbaar met een duidelijke uitleg. En goede beroepskeuzetesten moeten je inspireren. Wil je zelf je beroepskeuze testen? Bekijk dan de lijst met 5 gratis beroepentesten.

5 BEROEPENTESTEN

beroepskeuzetesten

Wat zijn de kenmerken van goede beroepskeuzetests?

Goede beroepskeuzetesten voldoen aan een aantal kenmerken. Ze zijn valide en betrouwbaar. De rapportage is leesbaar en geeft uitleg. En een goede beroepskeuzetest inspireert en biedt perspectief.

Valide en betrouwbaar

Goede beroepskeuzetests zijn valide en betrouwbaar. Daarom zijn de beroepskeuzetests van Jobpersonality gebaseerd op de veelgebruikte RIASOC-theorie van Holland. Vervolgens zorgen we ervoor dat de zes kenmerken uit deze theorie geoperationaliseerd worden. Wat houden deze kenmerken in en hoe kan je deze meten? De betrouwbaarheid wordt bereikt doordat de vragen, die de zes kenmerken meten, in een de vragenlijst op een logische manier samenhangen. Voor het ontwikkelen van de vragenlijsten heeft Jobpersonality daarom samengewerkt met testpsychologen en zelf jarenlange ervaring in het maken van vragenlijsten.

Leesbaar met uitleg

Een goede beroepskeuzetest moet daarnaast een leesbaar rapport hebben dat begrijpelijk is. Ook moet de uitslag duidelijk maken waarom bepaalde beroepen goed en minder goed bij je passen. Een beroepskeuzetest die alleen een lijst passende beroepen toont, is dus niet goed. Want als je niet begrijpt waarom een bepaald beroep wel of niet bij je past, kan je net zo goed naar een waarzegger gaan.

De beroepskeuzetesten van Jobpersonality zijn daarnaast extra toegankelijk door het gebruik van afbeeldingen in de vragenlijst. Bovendien bevatten testen met afbeeldingen meer informatie en kan je daarom bij kundig gebruik minder lange vragenlijsten gebruiken. Het blijkt dat meeste mensen de voorkeur hebben voor dit soort testen. Ongeacht hun leeftijd of opleiding. Ze maken liever testen met afbeeldingen dan gewone testen met zeer lange vragenlijsten.

Inspireert en geeft perspectief

Tot slot moeten goede beroepskeuzetesten inspireren en laten zien dat er genoeg mogelijkheden zijn. Dat biedt perspectief en hoop. Dat betekent dat in de uitslag bij voorkeur alleen beroepen getoond worden die kansrijk en toekomstbestendig zijn. Want een beroepskeuzerapport met passende beroepen waar geen vraag naar is of beroepen die onbereikbaar zijn, leidt alleen maar tot teleurstelling. Daarom kan je bij de getoonde beroepen in de testen van Jobpersonality direct doorklikken naar actuele vacatures en passende opleidingen. Ook moet de uitslag de mogelijkheid bieden om nog meer passende beroepen te vinden. Bijvoorbeeld met de beroepenzoeker.

 

5 beroepentesten

Algemene beroepskeuzetest

Een algemene beroepskeuzetest kan je eigenlijk altijd maken. Als scholier, wanneer je gaat studeren, wanneer je je eerste baan zoekt of als je van baan moet of wilt veranderen. Een algemene beroepskeuzetest laat zien welke beroepen allemaal bij je interesses passen. En als blijkt dat je beroepen leuk vindt die niet haalbaar zijn, bijvoorbeeld qua opleiding, dan kan dit toch waardevolle informatie geven. Misschien kan je geen arts meer worden, maar is een baan in de zorg wel mogelijk. Een goede beroepskeuzetest vergroot je horizon en geeft je inspiratie.

Mbo beroepentest

Een mbo beroepentest laat zien welke mbo-beroepen bij je passen. Deze test is dus vooral bedoeld voor mensen die een mbo-opleiding gaan volgen of een verkeerde mbo-studie hebben gekozen. De test kan natuurlijk ook gemaakt worden door carrièreswitchers die, al dan niet in deeltijd, een mbo-opleiding willen gaan volgen.

Hbo en wo beroepskeuzetest

Een hbo en wo beroepentest laat zien welke hbo-beroepen en universitaire beroepen jouw voorkeur hebben. Deze test is vooral interessant als je werkt zoekt waarvoor in vacatures een hbo- of wo-denkniveau wordt gevraagd. De voltooide opleiding is dan minder relevant. Er zijn natuurlijk hbo- en wo-beroepen waarvoor dit niet geldt. Zoals een advocaat. Daarvoor moet je echt een rechtenstudie hebben gedaan.

IT beroepentest

Een IT-beroepentest laat zien welke IT-beroepen bij je passen. Want in de IT werken niet alleen programmeurs. Maar ook projectleiders, verkopers, vormgevers en monteurs. Omdat er in de IT-sector veel vraag is naar personeel kan een IT beroepentest helpen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

Studiekeuzetest

Een studiekeuzetest heeft veel overeenkomsten met een hbo en wo beroepentest. Want een studiekeuzetest geeft inzicht in je interesses en welke beroepen hierbij passen. Op basis daarvan wordt getoond welke studies je moet volgen voor jouw favoriete beroepen. Of je deze beroepen later gaat uitoefenen is eigenlijk minder belangrijk. Want voor veel hbo- en wo-studies geldt dat je veel verschillende kanten op kunt. Een studiekeuzetest laat vooral zien, op basis van jouw interesses, welke studies de grootste kans bieden op het vinden van werk dat je leuk vindt.