Hoogleraar worden
 

Hoogleraar worden

Hoogleraar worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een hoogleraar?

Een hoogleraar is een academische docent en wordt vaak aangesproken als professor. Als hoogleraar ben je gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Hierover geef je les en verricht je onderzoek. De normale route voor het hoogleraarschap is dat je een universitaire opleiding afrondt, promoveert en dus doctor wordt. Niet iedereen die promoveert gaat automatisch lesgeven. De meeste promovendi vervolgen hun carrière buiten de universiteit. Docenten op een universiteit heten een universitair docent of universitair hoofddocent en zijn geen hoogleraar en worden ook niet als professor aangesproken. Een hoogleraar word je pas als een universiteit je hiervoor vraagt. In theorie hoef je niet gepromoveerd of zelfs afgestudeerd te zijn om hoogleraar te worden. In de praktijk zijn de meeste hoogleraren doctor in een bepaald vakgebied. Als hoogleraar hou je een inaugurele rede, openbare redevoering, waarmee je het ambt officieel aanvaardt. Het beroep van hoogleraar heeft een grote ceremoniële waarde en veel status.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van hoogleraar bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van hoogleraar. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is hoogleraar misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

  • mensen helpen en verzorgen
  • met mensen samenwerken
  • mensen lesgeven en iets bijbrengen
  • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

  • dingen grondig bestuderen
  • problemen oplossen door middel van analyse
  • specialistisch werk
  • blijvend leren en kennis vergaren
  • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van hoogleraar verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een hoogleraar bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een hoogleraar binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een hoogleraar?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een hoogleraar met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend hoogleraar. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen hoogleraar

Hoogleraar worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor hoogleraar.

Vacatures hoogleraar

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als hoogleraar? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is hoogleraar niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.