Coupeuse of Kleermaker worden
 

Coupeuse of Kleermaker worden

Coupeuse of Kleermaker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
84%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
12
 

Wat doet een coupeuse of kleermaker?

Wil jij coupeuse of kleermaker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor kleermakers. Maar wat doet een coupeuse of kleermaker eigenlijk? Als coupeuse, coupeur, kleermaker of basismedewerker mode bestaan je werkzaamheden vooral uit het aanpassen, repareren of passend maken van kleding. Denk daarbij aan het naaien, stikken, (om)zomen, hotknifen, afzomen, verstevigen, innemen of versieren van stof of (stukken van) kleding. Andere werkzaamheden kunnen bestaan uit het vastzetten of vervangen van knopen, haakjes, ritsen, drukknopen en andere accessoires of het naaien van kledingdetails als kragen, splitten of zakken. Soms werk je ook met machines. Zoals naaimachines en borduurmachines. Deze moet je dan monitoren of bedienen en soms ook onderhouden. Als coupeuse of coupeur ben je ook goed in het herkennen en bewerken van materialen en stoffen. Je kunt werken als zelfstandige (vanuit huis), in een naaiatelier, winkel voor kleding reparatie of voor een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert. Bij sommige bedrijven werk je samen met andere kleermakers of werk je samen met een patroonmaker (bij het maken van patronen). In sommige vacatures wordt er om een coupeur of coupeuse gevraagd voor industriële toepassingen. Denk daarbij aan het vermaken van zeilen, vlaggen of doeken voor zonweringen. Coupeuse of coupeur worden? Zeker bij bedrijven wordt er dan om een middelbare opleiding kleermaker (basis), coupeuse, kledingontwerper, modevakschool gevraagd. Maar er zijn ook genoeg kledingmakers die vanuit een hobby eerst voor vrienden en bekenden kledingreparaties verrichten en op een gegeven moment zelfstandig en vanuit huis een succesvol kleidingreparatiebedrijf runnen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van coupeuse of kleermaker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van coupeuse of kleermaker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is coupeuse of kleermaker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Toekomst beroep coupeuse of kleermaker

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een coupeuse of kleermaker bedraagt 84%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een coupeuse of kleermaker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen coupeuse of kleermaker

Coupeuse of Kleermaker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor coupeuse of kleermaker.

Vacatures en salarissen coupeuse of kleermaker

Het gemiddeld jaarsalaris van een coupeuse of kleermaker bedraagt onbekend. Bekijk hieronder de vacatures.


Is coupeuse of kleermaker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Andere beroepen die hoog scoren op artistiek en realistisch

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & artistiek.

 1. Bouwkundig tekenaar
 2. Meubelmaker
 3. Banketbakker
 4. Fotograaf
 5. Coupeuse of kleermaker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.