Monteur laagspanning worden
 

Monteur laagspanning worden

Monteur laagspanning worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
15%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.800,-
vacatures
8
 

Wat doet een monteur laagspanning?

Een monteur laagspanning houdt zich bezig met het installeren en onderhouden van installaties en kabels voor laagspanning. Laagspanning is heel eenvoudig gezegd de stroom die uit je spotcontact komt. Hoogspanning is veel sterker en wordt vooral gebruikt voor het transport van elektrische energie, bijvoorbeeld via hoogspanningskabels. Als monteur laagspanning zorg je er dus voor dat er in huizen, fabrieken en kantoren elektriciteit is. De werkzaamheden die je hiervoor moet uitvoeren zijn vrij divers en kunnen ook heel fysiek zijn. Denk aan het graven, aanvullen en verdichten van sleuven. Het aanleggen en onderhouden van laagspanningsinstallaties. Het opsporen en verhelpen van storingen in deze installaties. Andere werkzaamheden kunnen bestaan uit het monteren, testen en inbedrijfstellen van laagspanningsinstallaties.

Wat is het verschil tussen een monteur laagspanning en elektricien?

Een monteur laagspanning wordt soms ook een elektricien genoemd. Maar over het algemeen bedoelt men met een monteur laagspanning iemand die voor de infrastructuur (kabels en verdeelkasten) zorgt en een elektricien is meer iemand die wordt ingeschakeld bij het aansluiten, onderhouden en verhelpen van storingen bij apparatuur en verlichting die op de laagspanning zijn aangesloten.

Hoe word ik een monteur laagspanning?

Om monteur laagspanning te worden moet je minimaal een elektrotechnisch vakdiploma bezitten. Omdat je met stroom werkt, moet je je regelmatig laten bijscholen. Vaak wordt dit geregeld en vergoed door werkgevers. Zelfstandige monteurs moeten hier uiteraard zelf voor zorgen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van monteur laagspanning bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van monteur laagspanning. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is monteur laagspanning misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van monteur laagspanning verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een monteur laagspanning bedraagt 15%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een monteur laagspanning binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een monteur laagspanning?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 35.800,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een monteur laagspanning met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend monteur laagspanning. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen monteur laagspanning

Monteur laagspanning worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor monteur laagspanning.

Vacatures monteur laagspanning

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als monteur laagspanning? Bekijk hieronder de vacatures.


Is monteur laagspanning niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.