Netwerkbeheerder worden
 

Netwerkbeheerder worden

Netwerkbeheerder worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
22%
gemiddeld jaarsalaris
€ 43.260,-
vacatures
68
 

Wat doet een netwerkbeheerder?

Binnen een organisatie is de netwerkbeheerder diegene die ervoor zorgt dat apparaten met elkaar kunnen communiceren. Uiteraard computers, maar denk ook aan netwerkprinters, modems, telefoons, routers, en camera’s. De hoeveelheid (verschillende) apparaten maken een netwerk complex en gevoelig voor problemen. Je zorgt voor het ontwerpen, het opzetten, het beheer, het onderhoud en de beveiliging van een netwerk. Werkzaamheden kunnen bestaan uit het analyseren, testen, problemen oplossen en evalueren van bestaande netwerksystemen, internetsystemen of een deel van een netwerk. Soms voer je onderhoudswerkzaamheden aan het netwerk uit. Je werkplek is bijvoorbeeld een ICT-afdeling van een bedrijf of een bedrijf dat is gespecialiseerd in ICT. Bij kleinere organisaties is een netwerkbeheerder vaak ook een systeembeheerder. Dat betekent dat je dan ook verantwoordelijk bent voor de werking van de apparaten die op het netwerk zijn aangesloten.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van netwerkbeheerder bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van netwerkbeheerder. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is netwerkbeheerder misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van netwerkbeheerder verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een netwerkbeheerder bedraagt 22%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een netwerkbeheerder binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een netwerkbeheerder?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 43.260,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een netwerkbeheerder met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend netwerkbeheerder. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen netwerkbeheerder

Netwerkbeheerder worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor netwerkbeheerder.

Vacatures netwerkbeheerder

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als netwerkbeheerder? Bekijk hieronder de vacatures.


Is netwerkbeheerder niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.