Systeembeheerder worden
 

Systeembeheerder worden

Systeembeheerder worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
22%
gemiddeld jaarsalaris
€ 46.508,-
vacatures
106
 

Wat doet een systeembeheerder?

Een systeembeheerder (IT administrator in het Engels) zorgt ervoor dat werknemers bij een organisatie zonder problemen met hun computer en software kunnen werken. Je werkzaamheden bestaan uit het voorkomen en oplossen van problemen. Jij zorgt er bijvoorbeeld voor dat werknemers thuis en op kantoor kunnen werken en altijd bij hun documenten kunnen en de benodigde software optimaal en veilig werkt. Vaak heb je collega’s die vragen van werknemers beantwoorden. Maar als een helpdeskmedewerker IT geen antwoord kan geven, kunnen ze bij jou terecht.  Maar problemen probeer je vooral te voorkomen. Dat doe je door te zorgen voor beveiliging van gegevens, onderhoud van servers en het up-to-date houden van besturingssystemen en software. De systeembeheerder is in tegenstelling tot de netwerkbeheerder meer gespecialiseerd in systemen zelf. Niet in de netwerkverbindingen. Bij kleinere organisaties doet een systeembeheerder de taken van een netwerkbeheerder er vaak bij.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van systeembeheerder bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van systeembeheerder. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is systeembeheerder misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van systeembeheerder verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een systeembeheerder bedraagt 22%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een systeembeheerder binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een systeembeheerder?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 46.508,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een systeembeheerder met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend systeembeheerder. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een systeembeheerder, over een langere periode, bedraagt € 41.000. Dat is bruto € 3.400 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.900 per maand en ongeveer € 3.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor systeembeheerders met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen systeembeheerder

Systeembeheerder worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor systeembeheerder.

Vacatures systeembeheerder

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als systeembeheerder? Bekijk hieronder de vacatures.


Is systeembeheerder niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.