Welke baan past bij mij?

Over de match tussen persoonlijkheid en werk

Beroepskeuze gaat eigenlijk over het beantwoorden van de vraag; Welke baan past bij mij? Confusius zei al; “Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken”. Maar hoe zorg ik er voor dat ik de ideale baan vind? Aan welke eisen voldoet een ideale baan? En bestaat de ideale baan wel?

De volgende factoren bepalen of een baan bij je past:

1. Persoonlijkheid. Past het beroep bij mij qua persoonlijkheid?
2. Competenties. Ben ik er goed in?
3. Aanbod van werk. Krijg ik er voor betaald?

Doe nu de beroepskeuzetest en ontdek welke beroepen bij je persoonlijkheid passen.

DOE DE TEST

Welke baan past bij mij

Wanneer past een baan of beroep niet bij je?

Er is sprake van een mismatch als een baan niet bij past omdat je persoonlijkheid of competenties niet goed aansluiten. Of als er simpelweg geen aanbod meer is van het werk dat je wilt doen of deed. Er zijn drie slechte combinaties mogelijk, die aangeven dat een baan niet bij past.

1. Hobby. Je vindt bepaald werk heel leuk om te doen. Het past goed bij je persoonlijkheid en je bent er goed in. Alleen is er geen werk in te vinden, is er te veel concurrentie of kun je er simpelweg geen geld mee verdienen. Veel mensen dromen er bijvoorbeeld van om schrijver of fotograaf te worden. Sommige van hen zullen ook echt goed zijn maar het is slechts weinig mensen gegeven hiervan hun beroep te maken. Overigens is er natuurlijk helemaal niets mis met het hebben van een liefhebberij waar je geen geld mee verdient.

2. Illusie. Er is sprake van een illusie als er een beroep is dat je heel erg aanspreekt en waar ook werk in is te vinden maar waarvoor je de benodigde competenties niet hebt. Een eenvoudig voorbeeld is iemand die heel erg graag piloot wil worden maar dat niet kan worden vanwege een oogafwijking. Sommige illusies kun je laten verdwijnen door studie en werkervaring. Sommige beroepen zijn echter onbereikbaar en kun je beter uit je hoofd zetten. Vaak is het wel mogelijk om beroepen te vinden die aansluiten qua persoonlijkheidsprofiel en waar competenties voor gevraagd worden die binnen handbereik zijn of die ja al bezit. 

3. Vergissing. Een vergissing is de meest voorkomende mismatch tussen een baan en een persoon. Je beschikt over de juiste competenties en er is werk in te vinden maar eigenlijk past het beroep niet bij je persoonlijkheid. Mensen rollen vaak in een baan zonder goed na te denken of dit werk of de organisatie wel goed bij hen past en worden zo op den duur heel ongelukkig.

 

BEROEP EN PERSOONLIJKHEID

Voorkom een mismatch bij het vinden van werk door goed te kijken en kritisch te zijn. Past dit werk, deze organisatie bij mijn persoonlijkheid? Lijkt het je leuk om dit werk te doen? De basis voor een goede beroepskeuze is het vinden van een beroep dat bij persoonlijkheid past. Immers, als je bijvoorbeeld verlegen van aard bent, zal je niet gelukkig worden in een functie waar je veel presentaties moet geven. Je zou kunnen proberen je persoonlijkheid te veranderen. Maar over het algemeen wordt aangenomen dat dit een moeizame, zelfs onwenselijke weg is. 

Je kan beter een beroep zoeken dat bij je persoonlijkheid past, waar je energie van krijgt. Voor ieder type persoonlijkheid is er in theorie wel een beroep te vinden dat daar goed bij past. Met andere woorden, pas je zelf niet aan, maar vind het beroep dat bij jou past. Je zal dan succesvoller en tevredener zijn. 

BEROEPSKEUZETEST

Vakspecifieke competenties

BEROEP EN COMPETENTIES

Als je van jezelf weet wat voor soort beroep bij je persoonlijkheid past is de volgende stap om te bepalen of je over de juiste competenties beschikt en zo niet, of het mogelijk is om je deze competenties alsnog eigen te maken. Een competentie is eigenlijk niets anders dan een vaardigheid om een taak goed uit te voeren of om een probleem op te lossen. Door het volgen van een opleiding of door het opdoen van werkervaring kan je jezelf een bepaalde competentie eigen maken. Vaak zijn dit vakspecifieke competenties. Bij een opleiding kun je bijvoorbeeld leren programmeren, lassen, monteren of koken. Maar er zijn ook generieke competenties. Denk bijvoorbeeld aan vaardigheden als organiseren, netwerken, samenwerken of analytisch denken. Deze competenties komen van pas in tal van functies en zijn vooral interessant als je een carrièreswitch wilt maken.

Benieuwd naar de opleidingen met veelgevraagde en vakspecifieke competenties? Laat je inspireren door de lijst met opleidingen met een grote kans op werk.

KANSRIJKE OPLEIDINGEN

BEROEP EN AANBOD VAN WERK

Mocht je een beroep hebben gevonden dat bij je past qua persoonlijkheid en gevraagde competenties, dan heb je nog rekening te houden met het aanbod van werk. Is er veel vraag naar dit werk, is er veel concurrentie, hoe groot is de kans dat dit beroep gaat verdwijnen? Dat soort vragen.

Op sommige van die vragen heb je zelf invloed. Ben je bijvoorbeeld bereid of in staat om te verhuizen? Is het mogelijk dat je fulltime of deeltijd gaat werken? Neem je genoegen met minder salaris of minder vakantiedagen? Als je hierin flexibel bent of kan zijn, vergroot je je kansen en neemt het aanbod toe.

Maar het kan ook zo zijn dat je droombaan door externe omstandigheden zal gaan verdwijnen. Het werk verhuist bijvoorbeeld naar het buitenland of jouw type werk verdwijnt als gevolg van robotisering. Je zult dan weer op zoek moeten naar ander werk wat bij je persoonlijkheid en competenties past.

Conclusie: Je kunt zeker antwoord krijgen op de vraag; welke baan past bij mij? Maar het antwoord op deze vraag zal gaan variëren. Bijna geen beroep zal dertig jaar lang hetzelfde zijn. Bijna iedereen zal in de loop van zijn of haar werkzame leven te maken krijgen met veranderende omstandigheden. Het vinden van de ideale baan is voor de meesten van ons geen eindbestemming maar een constante reis. Hoe beter je in staat bent om voor jezelf te bepalen wie je bent en wat voor werk bij je persoonlijkheid past, hoe fijner deze reis zal zijn.

Begin nu met die reis en doe de beroepskeuzetest of vind een beroep via de beroepenzoeker.