Consultants

10-12-2017
Je kunt onderscheid maken tussen veel verschillende soorten consultants. Maar naar welke consultants is nu de meeste vraag en wat verdienen deze consultants? Uit een analyse door Jobpersonality blijkt dat SAP consultants het hoogste salaris verdienen en dat het aantal vacatures voor recruitment consultants het grootst is. Dit zijn onder andere de conclusies die je kunt trekken als je kijkt naar de vacatures voor consultants in Nederland.

Consultants

Soorten consultants

In onderstaande tabel staan 10 veelgevraagde consultants*. Per consultant kun je zien hoeveel vacatures er zijn en wat het gemiddelde aangeboden jaarsalaris is. Klik op elke consultant voor meer informatie over werkzaamheden, persoonlijkheidskenmerken, opleidingen en actuele vacatures.

  Vakgebied Aantal vacatures Aangeboden jaarsalaris
Recruitment consultant HR 1111 €40.360
Business consultant Algemeen IT 1008 €46.606
Technisch consultant IT 732 €40.319
Sales consultant Sales 600 €38.792
SAP consultant IT 507 €56.158
IT consultant IT 489 €46.045
Security consultant IT 236 €44.843
Business Intelligence Consultant IT 222 €46.597
Implementatie consultant IT 203 €41.879
HR consultant HR 198 €36.752

* Het aangeboden salaris en aanbod van vacatures is gebaseerd op vier verschillende data in november en december 2017. Klik op een beroep voor het actuele aantal vacatures en aangeboden salaris.

Voor de totstandkoming van deze top 10 met consultants heeft Jobpersonality een analyse uitgevoerd op de vacaturesite Adzuna. Deze zoekmachine verzamelt via speciale technologie alle vacatures van meer dan 170 bronnen en heeft zo één van de meest complete vacature-indexen van Nederland. Op de term ‘consultant’ worden meer dan 10.000 vacatures getoond. Binnen deze groep van consultants is er de meeste vraag naar recruitment consultants. Kijk je naar vakgebieden, dan is er vooral veel vraag naar verschillende soorten IT consultants. Zoals SAP consultants, business intelligence consultants en technische consultants.

Best verdienende consultants

De veruit best vertiendende consultants zijn de SAP consultants met een gemiddeld aangeboden jaarsalaris van 56.158 euro. Een stuk meer dan een HR consultant waarvoor in vacatures gemiddeld 36.752 euro wordt geboden. De andere IT consultants zitten grofweg tussen de 40.000 euro en 47.000 euro per jaar.

Consultant worden?

Wil je zelf consultant worden, lijkt je dit een leuk beroep? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Voor het veelgevraagd beroep van IT consultant kun je na je studie via een van de grotere IT dienstverleners instromen door middel van een traineeship of opleidingsprogramma. Waarna je al snel aan de slag kunt als IT consultant. Bedenk wel dat je dan vaak minimaal een opleiding op HBO of WO niveau moet hebben afgerond. Voor ander type consultants is het van belang dat je over de nodige werkervaring beschikt. Wil je dus consultant worden op het gebied van bijvoorbeeld milieu, HR of duurzaamheid. Zorg dan dat je relevante werkervaring opdoet. Je moet dus eerst met je spreekwoordelijke voeten in de klei hebben gestaan voordat je anderen kunt adviseren. Weet je niet welke vakgebieden of beroepen hiervoor bij je passen? Doe dan de gratis beroepskeuzetest

salaris

Wat is het gemiddelde jaarsalaris van mijn beroep?

Wil je weten wat mensen met jouw beroep verdienen of ben je benieuwd naar het salaris van andere beroepen? Ga naar de beroepenzoeker en vind jouw beroep op basis van een trefwoord. Dan kun je ook meteen zien of er nog vacatures zijn of direct een passende opleiding vinden.

BEROEPENZOEKER