Recruitment consultant worden
 

Recruitment consultant worden

Recruitment consultant worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
31%
gemiddeld jaarsalaris
€ 46.380,-
vacatures
1283
 

Wat doet een recruitment consultant?

Recruitment consultants werken over het algemeen voor recruitmentbureaus en werven kandidaten voor verschillende opdrachtgevers. Als recruitment consultant ben je vaak verantwoordelijk voor het gehele recruitmentproces rondom het vinden en aannemen van kandidaten voor klanten. Je kunt je goed verplaatsen in de wensen van een klant en kan de klant ook goed adviseren over het aannemen van het juiste personeel. Daarnaast ben je geboren netwerker die makkelijk op mensen afstapt en weet te enthousiasmeren. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het screenen en interviewen van kandidaten, acquireren en managen van opdrachten bij bestaande en nieuwe relaties, adviseren en begeleiden van de kandidaten in hun loopbaan, analyseren van de behoefte van de klant en selecteren van de geschikte kandidaten voor de vacatures. Recruitment consultants die zich hebben gespecialiseerd in het vinden van kandidaten voor topfuncties worden vaak headhunters genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van recruitment consultant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van recruitment consultant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is recruitment consultant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van recruitment consultant verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een recruitment consultant bedraagt 31%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een recruitment consultant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een recruitment consultant?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 46.380,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een recruitment consultant met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend recruitment consultant. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een recruitment consultant gemiddeld € 37.000 per jaar. Dat is bruto € 3.100 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.600 per maand en ongeveer € 3.500 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor recruitment consultants met veel werkervaring. Daarnaast kunnen veel recruitment consultants extra verdienen door middel van bonussen bij goede sales resultaten.Opleidingen en cursussen recruitment consultant

Recruitment consultant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor recruitment consultant.

Vacatures recruitment consultant

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als recruitment consultant? Bekijk hieronder de vacatures.


Is recruitment consultant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.