Sales consultant worden
 

Sales consultant worden

Sales consultant worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
35
 

Wat doet een sales consultant?

Een sales consultant houdt zich bezig met het adviseren over en/of realiseren van de verkoop van diensten of producten. Een sales consultant die als extern adviseur wordt gevraagd zal een organisatie helpen bij het realiseren van meer omzet. Bijvoorbeeld door het geven van adviezen over het realiseren van meer sales of trainen van salesmedewerkers zoals verkoopadviseurs, accountmanagers en recruiters. Maar een sales consultant kan ook in dienst zijn bij een organisatie. Je bent dan alleen of als salesmanager verantwoordelijk voor het realiseren van meer klanten. Dat betekent dat je aan koude een warme acquisitie doet. Dit houdt in dat je nieuwe klanten binnenhaalt en bij bestaande klanten meer omzet genereert. Voor dit type werk moet je een geboren netwerker zijn die een gunfactor heeft. Mensen doen dan graag zaken met je omdat je een prettig persoon bent. Daarnaast ben je uiteraard zeer ondernemend en bijvoorbeeld niet bang om presentaties te geven. Tot slot dien je voor dit werk goed georganiseerd te zijn.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van sales consultant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van sales consultant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is sales consultant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van sales consultant verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een sales consultant bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een sales consultant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een sales consultant?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een sales consultant met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend sales consultant. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen sales consultant

Sales consultant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor sales consultant.

Vacatures sales consultant

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als sales consultant? Bekijk hieronder de vacatures.


Is sales consultant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.