Leidinggeven op de werkplek: tips

Leidinggeven; het is niet voor iedereen weggelegd, maar tijdens je carrière ontkom je er vroeg of laat niet aan. Je doet immers in de loop der jaren ervaring en kennis op en die is nuttig voor nieuwkomers. Daarnaast klim je - of je dat nu wilt of niet - soms in de natuurlijke hiërarchie als je ergens een jaar of langer actief bent. Je belandt dan vaak vanzelf in beroep waarin je leiding moet geven.

Daarom deze tips voor de huidige en aankomend leidinggevenden.

leidinggeven

Op afstand leidinggeven

In 2020 heeft het thuiswerken een vlucht genomen en is voor veel leidinggevenden een nieuwe tak van sport ontstaan. Via internet thuis de boel aansturen is niet zo simpel omdat je eigenlijk geen idee hebt wat de ander aan het uitspoken is. Gelukkig bestaan er vele middelen om persoonlijk contact te blijven houden of met meer werknemers te vergaderen, dankzij datzelfde internet. En uiteindelijk heb je wel inzicht in resultaten en prestaties waar mensen op afgerekend worden. De nodige veiligheidsmaatregelen in acht nemend is een wekelijkse fysieke bijeenkomst hoe dan ook noodzakelijk. Bovendien vinden veel werkzaamheden offline plaats.

 

Toon geen heftige emoties

Natuurlijk kun je op de werkplek niet de hele tijd met een pokerface rondlopen en is het zelfs essentieel om met lichaamstaal en verbale communicatie te laten zien wat je van bepaalde zaken vindt. Maar een echt goede leider laat zijn emoties nooit de overhand nemen. Dus autoritaire stemverheffingen laat staan donderspeeches die meer weg hebben van woede-uitbarstingen maken nooit een leider. Dat geldt eveneens voor overdreven enthousiasme. Vermijd krachttermen en superlatieven, verwerk tegenvallers of wanprestaties door tien minuten voor jezelf te nemen. Bewaar de rust. Een werknemer moet zich veilig voelen.

 

Stel nieuwkomers gerust door te relativeren

Zelfs de 'ondersten' in rang krijgen te maken met nieuwkomers die wegwijs gemaakt moeten worden. Vooral stagiaires kunnen heel onzeker zijn, wanneer ze binnenkomen bij een bedrijf. Stel ze gerust, leid ze rond, bied koffie aan en vraag ze naar niet-werk-gerelateerde zaken zoals hobby's, woonplaats of vakanties. Besef dat ook op deze werkplek geen raketwetenschappen of open hartchirurgie plaatsvinden (tenzij dat natuurlijk daadwerkelijk het geval is) en dat niets zo belangrijk is als het welzijn van de werknemer. Wie zich beter op zijn gemak voelt, presteert immers beter.

 

Hou werknemers op de hoogte van resultaten

Een aanzienlijk deel van de werkende bevolking is bezig met een halffabricaat, als een soort klein schakeltje in een hele grote ketting, en krijgt zelden iets mee van het eindproduct. Het is niet motiverend als je de hele dag bezig bent zonder resultaat te zien. Hou het personeel daarom op de hoogte van de collectieve prestaties. Ook een schoonmaker of magazijnmedewerker wil graag weten waar hij of zij het uiteindelijk allemaal voor doet.

Leidinggevende beroepen

Niet alleen een CEO of algemeen directeur geeft leiding. Op veel verschillende plekken in een organisatie wordt er leidinggegeven. Sommige leiders geven leiding aan leidinggevenden. Maar er zijn ook leidinggevenden die aan slechts een werknemer leidinggeven. 

Bestuurder

Interim-manager

Recruitment manager

IT projectmanager

Hotelmanager

Chef-kok

Procesoperator

Ploegleider