Interim-manager worden
 

Interim-manager worden

Interim-manager worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 74.527,-
vacatures
33
 

Wat doet een interim-manager?

Een interim-manager is een tijdelijk manager wiens hulp wordt ingeroepen als er een situatie is ontstaan waarin het bevoegde gezag geen uitweg (meer) weet, zichzelf onvoldoende competent acht of het afbreukrisico voor zichzelf te groot acht. In korte tijd moet de interim-manager zich een eigen beeld van de situatie vormen (analytisch vermogen) en gelijktijdig het vertrouwen winnen (empatisch vermogen), niet alleen van het zittend management maar van alle geledingen die voor zowel de analyse als de te vormen aanpak relevant zijn.

De kracht van een interim-manager ligt hierbij niet alleen in zijn of haar vertrouwenwekkende benadering van de diverse spelers, maar ook in de verbinding die de interim-manager weet te leggen tussen de persoonlijke problematiek van de betrokkenen en de organisatorische en strategische dilemma’s waarvoor diezelfde spelers zich gesteld zien. Hierdoor legt de interim-manager de basis om tot oplossingen te komen die voorheen onbespreekbaar waren, en mensen in beweging te krijgen van wie dit niet (meer) werd verwacht. Daarbij laat de interim-manager diverse partijen zoveel mogelijk (mits verantwoord) in hun waarde met oog op het te verwachten beroep op hun persoonlijke inzetbaarheid (competentie-management) bij de te kiezen oplossingen. Is die inzetbaarheid niet meer mogelijk dan helpt hij of zij betrokkenen dit in te zien met het oog op een verantwoord vertrek.

In het proces dat middels het plan van aanpak wordt doorlopen moet de interim-manager vastgelopen verhoudingen open krijgen, conflictsituaties beslechten en kloven in grotere samen­werkingsver­banden overbruggen. Dit vergt een goed gevoel voor verhoudingen in combinatie met een situationele managementstijl, afhankelijk van de omstandigheden en de verschillende fasen in het proces, soms taakgericht dan weer participatief of coachend. Een groot commitment met en een sterk inlevingsvermogen in de organisatie, zijn basisvoorwaarden om het vertrouwen te winnen en mensen te mobiliseren.

Tenslotte verankerd de interim-manager zijn of haar resultaten bij het bevoegde gezag en/of het zittende management en neemt zo positief mogelijk afscheid van de organisatie. Vragen om te blijven als bijvoorbeeld algemeen directeur of CEO beschouwt de interim-manager als een compliment maar is uit den boze en strijdig met het vertrouwen dat hij als tijdelijk manager mocht genieten.

Je kunt pas een interim-manager zijn als je langdurige ervaring hebt opgedaan als manager in dezelfde of soortgelijke sectoren als de instelling/het bedrijf dat een interim-manager nodig heeft. Deze managementervaring moet zijn opgedaan in een zo breed mogelijke pakket aan managementrollen, variërend van algemeen management tot specifieke managementposities zoals bij crises, reorganisaties en transformaties.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van interim-manager bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van interim-manager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is interim-manager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van interim-manager verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een interim-manager bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een interim-manager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een interim-manager?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 74.527,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een interim-manager met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend interim-manager. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen interim-manager

Interim-manager worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor interim-manager.

Vacatures interim-manager

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als interim-manager? Bekijk hieronder de vacatures.


Is interim-manager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.