Algemeen directeur worden
 

Algemeen directeur worden

Algemeen directeur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
16%
gemiddeld jaarsalaris
€ 52.830,-
vacatures
19
 

Wat doet een algemeen directeur?

De werkzaamheden van een algemeen directeur bestaan over het algemeen uit het plannen, aansturen of coördineren van bedrijfsvoering van organisaties in de publieke of private sector. Tot de taken en verantwoordelijkheden van een algemeen directeur horen o.a. het opstellen van beleid, dagelijkse bedrijfsvoering, gebruik en inzet van middelen en personeel. Het zijn vaak de taken en verantwoordelijkheden die te divers en veelomvattend zijn om in een managementafdeling of functiegebied, zoals personeelszaken, inkoop of administratieve diensten, te plaatsen. In plaats van algemeen directeur spreekt men ook wel van managing director (MD) of kortweg directeur. Bij grote beurgenoteerde ondernemingen heet een algemeen directeur een CEO.

Hoe word ik een algemeen directeur?

In veel vacatures wordt er vaak gevraagd om iemand met minimaal vijf jaar ervaring in een eindverantwoordelijke rol bij een soortgelijk bedrijf. Dus als je de ambitie hebt om algemeen directeur te worden, is het belangrijk om ervaring op te in leidinggevende functies. Bijvoorbeeld als manager, teamleider, projectleider of bedrijfsleider. Waarna je kan doorgroeien tot hogere managementfuncties om uiteindelijk algemeen directeur te worden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van algemeen directeur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van algemeen directeur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is algemeen directeur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van algemeen directeur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een algemeen directeur bedraagt 16%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een algemeen directeur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een algemeen directeur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 52.830,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een algemeen directeur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend algemeen directeur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen algemeen directeur

Algemeen directeur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor algemeen directeur.

Vacatures algemeen directeur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als algemeen directeur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is algemeen directeur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.