Ploegleider worden
 

Ploegleider worden

Ploegleider worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
7%
gemiddeld jaarsalaris
€ 33.272,-
vacatures
134
 

Wat doet een ploegleider?

De term ploegbaas of ploegleider komt vooral voor in de techniek en bouw. Een ploegbaas is de leider van een ploeg mensen. Dit kunnen bijvoorbeeld monteurs, bouwvakkers of productiemedewerkers zijn. Als ploegleider ben jij hun aanspreekpunt bij inhoudelijke en organisatorische vragen. Tegelijkertijd ben jij verantwoordelijk voor de werkzaamheden die ‘jouw’ ploeg moeten leveren. Je zit dicht op de operatie. Dat betekent dat je soms meedraait en zelf ook uitvoerende werkzaamheden verricht. Bijvoorbeeld als het even heel druk is. Hoe word je ploegleider? Meestal word je hiervoor gevraagd. Een werkgever wil vaak zien of je over voldoende inhoudelijke kennis beschikt. Daarnaast wil deze ook zien of je voldoende organisatorische vaardigheden hebt om andere mensen aan te sturen. Het werk van een ploegbaas lijkt ook erg op dat van een projectleider GWW.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van ploegleider bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van ploegleider. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is ploegleider misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van ploegleider verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een ploegleider bedraagt 7%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een ploegleider binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een ploegleider?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 33.272,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een ploegleider met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend ploegleider. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een ploegleider gemiddeld € 37.000 per jaar. Dat is bruto € 3.100 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.600 per maand en ongeveer € 3.500 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor ploegleiders met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen ploegleider

Ploegleider worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor ploegleider.

Vacatures ploegleider

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als ploegleider? Bekijk hieronder de vacatures.


Is ploegleider niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.