Hotelmanager worden
 

Hotelmanager worden

Hotelmanager worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
8%
gemiddeld jaarsalaris
€ 66.000,-
vacatures
92
 

Wat doet een hotelmanager?

Als hotelmanager ben je eindverantwoordelijk voor het commercieel uitbaten van een hotel. Je moet hiervoor over leidinggevende en coachen eigenschappen beschikken. Daarnaast heb je genoeg verstand van horeca en ben je zeer klantgericht. Soms draai je mee in operationele diensten. Je heet bijvoorbeeld gasten welkom en houdt in de gaten of het restaurant/café goed lopen. Je bent daarnaast een echte gastheer/vrouw. Tegelijkertijd zorg je ervoor dat er voldoende voorraden zijn en de personeelsbezetting op orde is. Veel hotels maken deel uit van een grote hotelketen. Waardoor zaken als marketing, huisstijl en inkoop zijn uitbesteedt. Maar er zijn ook genoeg zelfstandige hotels die deze taken zelf dienen uit te voeren. Wat het werk van de hotelmanager extra uitdagend maakt. Om hotelmanager te worden moet je kunnen aantonen dat je relevante ervaring hebt opgedaan. Bijvoorbeeld als assistent hotelmanager of manager in een restaurant of congrescentrum.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van hotelmanager bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van hotelmanager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is hotelmanager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van hotelmanager verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een hotelmanager bedraagt 8%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een hotelmanager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een hotelmanager?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 66.000,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een hotelmanager met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend hotelmanager. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen hotelmanager

Hotelmanager worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor hotelmanager.


Is hotelmanager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.