Wijkverpleegkundige worden
 

Wijkverpleegkundige worden

Wijkverpleegkundige worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
13
 

Wat doet een wijkverpleegkundige?

Een wijkverpleegkundige is eigenlijk een verpleegkundige die letterlijk de wijk ingaat. Als wijkverpleegkundige help je dus vooral de mensen in hun thuissituatie. Dit wordt ook wel extramurale zorg genoemd. Bij intramurale zorg, help je mensen in een zorginstelling of ziekenhuis. Je taken bestaan uit het evalueren van gezondheidsproblemen en gezondheidsbehoeften van de patiënten (vaak ook cliënten genoemd), ontwikkelen en uitvoeren van verpleegkundige zorg en bijhouden van medische dossiers. Daarnaast kan je patiënten eventueel adviseren over behoud van gezondheid, ziektepreventie of zorgprocessen volgen. Wat houdt dit in? Bij het verlenen van verpleegkundige handelingen kan je bijvoorbeeld denken aan wondverzorging en het aantrekken van de steunkousen. Daarnaast probeer je patiënten ook zo zelfredzaam mogelijk te laten zijn. Met als doel dat zij zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Hiervoor overleg je ook vaak met familie en vrienden (mantelzorgers) van de patiënt. Ook werk je samen en overleg je met huisartsen en de apotheek. De patiënten kunnen bestaan uit mensen die herstellen van een operatie of een (chronische) ziekte hebben, gehandicapten en ouderen.  Voor de functie van een wijkverpleegkundige wordt over het algemeen een verpleegkundeopleiding op hbo-niveau gevraagd maar soms is ook mogelijk om in te stromen op middelbaar niveau.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van wijkverpleegkundige bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van wijkverpleegkundige. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is wijkverpleegkundige misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van wijkverpleegkundige verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een wijkverpleegkundige bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een wijkverpleegkundige binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een wijkverpleegkundige?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een wijkverpleegkundige met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend wijkverpleegkundige. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een wijkverpleegkundige, over een langere periode, bedraagt € 39.000. Dat is bruto € 3.300 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.800 per maand en ongeveer € 3.700 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor wijkverpleegkundigen met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen wijkverpleegkundige

Wijkverpleegkundige worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor wijkverpleegkundige.


Is wijkverpleegkundige niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.