Recruiter worden
 

Recruiter worden

Recruiter worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
31%
gemiddeld jaarsalaris
€ 43.598,-
vacatures
3383
 

Wat doet een recruiter?

Wil jij recruiter worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor recruiters. Maar wat doet een recruiter eigenlijk? Een recruiter is een HR specialist op het gebied van het aannemen van personeel. Als recruiter zorg je er voor dat de juiste kandidaten op de juiste plek komen. Een recruiter kan door een bedrijf worden ingeschakeld voor het werven van mensen voor een nieuwe functie of het vervullen van een bestaande functie. Dit type recruiter wordt vaak een recruitment consultant genoemd en werkt voor een recruitmentbureau. Sommige bedrijven hebben eigen recruiters in dienst. Zeker de grotere bedrijven waar het voor sommige functies lastig is om mensen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan functies op het gebied van verkoop, ICT & techniek. Een recruiter die talent of schaars personeel zoekt, wordt soms ook wel een specialist talentwerving genoemd. Er zij ook recruiters die zich toeleggen op het werven van mensen voor specifieke functies of sectoren. Zoals een IT recruiter. Een recruiter die werkt voor een uitzendbureau wordt meestal een intercedent genoemd. Een recruiter is een echte netwerker, is ondernemend ingesteld, gaat betrouwbaar te werk, heeft mensenkennis en kan uiteraard goed een verhaal verkopen.

Hoe word ik een recruiter?

Hoe word je een recruiter? In de meeste vacatures wordt gevraagd om mensen met minimaal een mbo-opleiding. Dat kunnen verschillende opleidingen zijn. Bijvoorbeeld commerciële economie, bedrijfskunde of Human Resource Management (HRM). Maar vaak vinden recruitmentbureaus het vooral belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Want recruitment is vooral mensenwerk met een commerciële insteek.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een recruiter?

Annemarieke - Recruiter bij Logistic Force Recruitment: ”Het hebben van leuke baan is een wens voor velen. Vacatures spreek ik uitgebreid door met bedrijven zodat ik een goed beeld heb van de vacature, maar ook van de uitdagingen waar het bedrijf voor staat. Dat gaat zover dat ik weet hoe en waar mensen hun boterham eten tijdens de lunch. Dat allemaal om de beste kandidaten voor de functie te kunnen enthousiasmeren voor de rol en het bedrijf. Solliciteren is spannend en ik begeleid werkzoekenden naar hun leukste baan in de logistiek. Iedere keer als ik weer iemand help zijn ideale baan te vinden, vieren we dit met de collega’s, want met dit werk maak je mensen blij.”

Past het beroep van recruiter bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van recruiter. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is recruiter misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van recruiter verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een recruiter bedraagt 31%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een recruiter binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een recruiter?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 43.598,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een recruiter met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend recruiter. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een recruiter over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een recruiter € 32.000. Dat is afgerond bruto € 2.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor recruiters met veel werkervaring. Daarnaast verdienen veel recruiters extra geld als ze bepaalde targets halen of extra omzet genereren.Opleidingen en cursussen recruiter

Recruiter worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor recruiter.

Vacatures recruiter

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als recruiter? Bekijk hieronder de vacatures.


Is recruiter niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.