Vertegenwoordiger worden
 

Vertegenwoordiger worden

Vertegenwoordiger worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
25%
gemiddeld jaarsalaris
€ 40.388,-
vacatures
63
 

Wat doet een vertegenwoordiger?

Wil jij vertegenwoordiger worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor vertegenwoordigers. Maar wat doet een vertegenwoordiger eigenlijk? Werken als vertegenwoordiger betekent dat naar klanten toe gaat. Soms word je ondersteund door een verkoper binnendienst die je dan helpt met de administratie en de aftersales. Als vertegenwoordiger ga je naar bestaande klanten om de relatie in stand te houden en te kijken of deze behoefte aan andere (nieuwe) diensten van je bedrijf. Je maakt ook afspraken met nieuwe klanten en probeert hen te interesseren in de producten van je bedrijf. Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan advertenties, verpakkingen, verzekeringen, leaseovereenkomsten en bestelwagens. Het werk vereist soms degelijke kennis van de verkochte goederen en producten. Een vertegenwoordiger wordt soms ook wel een verkoper buitendienst of handelsvertegenwoordiger genoemd. Een vertegenwoordiger in de reclame- en mediabranche wordt vaak een mediamanager of media adviseur genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van vertegenwoordiger bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van vertegenwoordiger. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is vertegenwoordiger misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van vertegenwoordiger verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een vertegenwoordiger bedraagt 25%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een vertegenwoordiger binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een vertegenwoordiger?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 40.388,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een vertegenwoordiger met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend vertegenwoordiger. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een vertegenwoordiger over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een vertegenwoordiger € 32.000. Dat is afgerond bruto € 2.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor vertegenwoordigers met veel werkervaring. Daarnaast verdienen veel vertegenwoordigers extra geld als ze bepaalde targets halen of extra omzet genereren.Opleidingen en cursussen vertegenwoordiger

Vertegenwoordiger worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor vertegenwoordiger.

Vacatures vertegenwoordiger

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als vertegenwoordiger? Bekijk hieronder de vacatures.


Is vertegenwoordiger niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.