Commercieel medewerker worden
 

Commercieel medewerker worden

Commercieel medewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
54%
gemiddeld jaarsalaris
€ 34.520,-
vacatures
481
 

Wat doet een commercieel medewerker?

Wil jij commercieel medewerker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor commerciële medewerkers. Maar wat doet een commercieel medewerker eigenlijk? Als commercieel medewerker ben je de verkoper binnendienst van een bedrijf. Dit beroep wordt daarom ook wel eens voluit aangeduid met de benaming commercieel medewerker binnendienst. Een verkoper binnendienst is meer administratief en is soms ook ondersteunend aan de verkopers buitendienst. Een verkoper binnendienst heeft vooral telefonisch en online contact met klanten. Je doel is om zoveel mogelijk klanten te krijgen en te behouden. Vaak help je bestaande klanten met vragen en problemen en probeer je hen te interesseren in nieuwe diensten en producten. Als commercieel medewerker werk je vooral bij bedrijven die een speciale verkoopafdeling hebben. Vaak zijn dit bedrijven die producten leveren aan andere bedrijven. Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan advertenties, verpakkingen, verzekeringen, leaseovereenkomsten en bestelwagens. Een commercieel medewerker wordt ook wel eens een medewerker marketing en communicatie genoemd.

Hoe word ik een commercieel medewerker?

Hoe word je een commercieel medewerker? In de meeste vacatures wordt iemand gevraagd die een economische of commerciële opleiding op mbo-niveau of hoger heeft afgerond. Omdat je veel moet communiceren, in schrift en telefonisch, moet je de talen beheersen waarmee je klanten te woord moet staan. Tot slot moet je vaak kunnen aantonen dat je goed kan verkopen. Denk bijvoorbeeld aan het werk als telefonisch verkoper of verkoopmedewerker.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van commercieel medewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van commercieel medewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is commercieel medewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van commercieel medewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een commercieel medewerker bedraagt 54%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een commercieel medewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een commercieel medewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 34.520,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een commercieel medewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend commercieel medewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een commercieel medewerker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een commercieel medewerker € 31.000. Dat is afgerond bruto € 2.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.200 per maand en ongeveer € 3.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor commercieel medewerkers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen commercieel medewerker

Commercieel medewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor commercieel medewerker.

Vacatures commercieel medewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als commercieel medewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is commercieel medewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.