Arbo adviseur worden
 

Arbo adviseur worden

Arbo adviseur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
17%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een arbo adviseur?

Een arbo adviseur of adviseur arbeidsomstandigheden houdt zich bezig met het bestuderen, evalueren en analyseren van arbeidsomstandigheden en vormgeven aan programma's en procedures om verwondingen en ziekten als gevolg van chemische, fysische en biologische, alsmede ergonomische factoren te controleren, weg te nemen of te voorkomen. Een arbo adviseur is met andere woorden verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en borgen van het arbobeleid en het ontwikkelen en uitvoeren van het preventiebeleid. Een paar voorbeelden van de eventuele werkzaamheden. Je kunt als adviseur bijvoorbeeld werkzaam zijn om personeel te helpen bij het begrijpen en naleven van de arbeidsvoorwaarden. Je kunt als adviseur ook gevraagd worden om de arbeidsomstandigheden bij een organisatie in kaart te brengen en te adviseren over de arbeidsvoorwaarden. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van arbo adviseur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van arbo adviseur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is arbo adviseur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van arbo adviseur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een arbo adviseur bedraagt 17%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een arbo adviseur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een arbo adviseur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een arbo adviseur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend arbo adviseur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen arbo adviseur

Arbo adviseur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor arbo adviseur.

Vacatures arbo adviseur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als arbo adviseur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is arbo adviseur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.