Software engineer worden
 

Software engineer worden

Software engineer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.450,-
vacatures
605
 

Wat doet een software engineer?

Een software engineer ontwerpt informatiesystemen, ook wel IT- of softwaresystemen genoemd. Dat maakt ook meteen duidelijk dat een software engineer een ander beroep is dan dat van software developer. Een software developer schrijft software en is vaak gespecialiseerd in een bepaalde taal of software. Een software engineer bedenkt vooraf aan welke eisen een systeem moet voldoen en welke softwaretalen daarvoor nodig zijn. Het is niet zo dat een software engineer niet kan programmeren en dat een software developer geen ideeën heeft over hoe een IT-systeem eruit moet zien. Een software engineer is iemand die naar het grote IT-plaatje kijkt. Wat kan er beter, hoe moet een nieuw IT-systeem eruitzien of hoe we kunnen we het huidige systeem vernieuwen en laten aansluiten bij nieuwe ontwikkelingen? Software engineer worden? Daarvoor je dien je over het algemeen een IT-opleiding op hbo of wo niveau te hebben gevolgd. Daarnaast zijn er veel trainingen en cursussen op het gebied van software engineering.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van software engineer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van software engineer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is software engineer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van software engineer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een software engineer bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een software engineer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een software engineer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.450,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een software engineer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend software engineer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een software engineer, over een langere periode, bedraagt € 42.000. Dat is bruto € 3.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.000 per maand en ongeveer € 4.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor software engineers met veel werkervaring. Door het grote tekort aan gekwalificeerde mensen in de IT-wereld zal het salaris van software engineers hoogstwaarschijnlijk blijven stijgen.Opleidingen en cursussen software engineer

Software engineer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor software engineer.

Vacatures software engineer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als software engineer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is software engineer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.