Jurist worden
 

Jurist worden

Jurist worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
40%
gemiddeld jaarsalaris
€ 55.491,-
vacatures
302
 

Wat doet een jurist?

Een jurist is iemand die de studie rechten heeft afgerond. Als jurist kun je een vervolgopleiding volgen en bijvoorbeeld advocaat, notaris of officier van justitie worden. Veel juristen zijn echter werkzaam als juridische medewerker of juridisch adviseur bij bedrijven, overheden en organisaties. Denk aan een rechtsbijstandsverzekeraar, de belastingdienst of een juridisch adviesbureau. Als jurist ben je dan vaak gespecialiseerd in een bepaald vakgebied en adviseer je klanten, collega’s of burgers. Voorbeelden van gespecialiseerde juristen zijn een fiscaal jurist, jurist handhaving, jurist arbeids- en ondernemingsrecht en bedrijfsjurist. Juristen dienen goed op de hoogte te zijn van de wetgeving en jurisprudentie en zorgvuldig te werken.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van jurist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van jurist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is jurist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van jurist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een jurist bedraagt 40%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een jurist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een jurist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 55.491,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een jurist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend jurist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een jurist € 52.000. Dat is bruto € 4.400 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.700 per maand en ongeveer € 5.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor juristen met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen jurist

Jurist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor jurist.

Vacatures jurist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als jurist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is jurist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.