KYC analist worden
 

KYC analist worden

KYC analist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
6
 

Wat doet een kyc analist?

Werken als KYC analist betekent dat je witwaspraktijken en andere financiële fraude opspoort. Dit doe je voor banken en andere financiële dienstverleners omdat zij wettelijk verplicht zijn hun klanten te controleren op verdachte transacties. De ‘KYC’ staat voor het Engelse Know Your Costumer. In gewoon Nederlands is dat ‘ken je klant’. De KYC analist moet klanten dus leren kennen om te voorkomen dat zij bijvoorbeeld crimineel geld witwassen of terrorisme of foute regimes financieren. Het leren kennen van klanten doe je vooral door analyses uit te voeren en data en documenten in te zien. Het werk van een KYC analist heeft veel overeenkomsten met dat van een data analist. Je moet goede analyses kunnen maken en oog hebben voor details. Tegen het perfectionistische aan. Als je dan tegen onregelmatigheden aanloopt, moet je anderen overtuigen van je standpunt. Want een bedrijf raakt niet graag een klant kwijt. Je moet dus goede redenen hebben om een klant als risicovol te beoordelen. Een KYC analist wordt ook wel een witwasbestrijder of CDD analist genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van kyc analist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van kyc analist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is kyc analist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van kyc analist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een kyc analist bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een kyc analist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een kyc analist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een kyc analist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend kyc analist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen kyc analist

KYC analist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor kyc analist.


Is kyc analist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.