Business controller worden
 

Business controller worden

Business controller worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 55.121,-
vacatures
200
 

Wat doet een business controller?

Wat doet een business controller? Een business controller bekijkt de organisatie of een deel daarvan door een financiële bril en is daarbij vooral gericht op het behalen van efficiency en kostenbesparingen. Dit doe je door het controleren en analyseren van cijfers en het doen van verbetervoorstellen, het uitvoeren van complexe analyses op marges en winstgevendheid en het hierover rapporteren en presenteren. Een business controller vervult als controller een soort consultancyrol. Je signaleert financiële verbeterpunten en op basis hiervan kom je met oplossingen. Dit in tegenstelling tot een financial controller die een meer controlerende functie heeft. Bij veel organisaties is het onderscheid tussen financial controller en business controller niet heel scherp of wordt er van de controller verlangd dat hij of zij beide rollen aanneemt.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van business controller bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van business controller. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is business controller misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van business controller verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een business controller bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een business controller binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een business controller?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 55.121,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een business controller met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend business controller. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een business controller € 55.000. Dat is bruto € 4.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 5.300 per maand en ongeveer € 3.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor business controllers met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen business controller

Business controller worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor business controller.

Vacatures business controller

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als business controller? Bekijk hieronder de vacatures.


Is business controller niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.