Marktonderzoeker worden
 

Marktonderzoeker worden

Marktonderzoeker worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
61%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
2
 

Wat doet een marktonderzoeker?

De werkzaamheden van een marktonderzoeker bestaan uit het doen van onderzoek in opdracht van een overheid of bedrijf. Op basis van jouw onderzoek kunnen bedrijven of overheden hun beleid of strategie aanpassen. Voorbeelden van marktonderzoek zijn het verzamelen van informatie om het verkooppotentieel van een product of een dienst vast te stellen of om een marketingcampagne op te zetten. Maar denk ook aan klanttevredenheidsonderzoek of imago-onderzoek. Als marktonderzoeker kun je ook onderzoek doen binnen organisaties. Denk bijvoorbeeld aan werknemerstevredenheidsonderzoek. Marktonderzoek wordt ook gebruikt voor het verzamelen van informatie m.b.t. concurrenten, prijzen, verkopen en marketing- en distributiemethodes. Binnen veel bureaus en organisaties wordt er onderscheid gemaakt tussen marktonderzoekers die zich bezighouden met kwalitatief onderzoek versus onderzoekers die zich bezighouden met kwantitatief onderzoek. Heel zwart wit geformuleerd houden kwantitatieve onderzoekers zich bezig met statistisch onderzoek waarbij op basis van hypotheses (vooronderstellingen) door middel van gestandaardiseerde vragenlijsten wordt gemeten hoe vaak iets voorkomt. Kwalitatieve onderzoekers houden zich meer bezig met het ontdekken van wat mensen beweegt en van iets vinden. Meestal door middel van diepte- en groepsinterviews waarbij er juist niet met gestandaardiseerde vragenlijsten wordt gewerkt. Als marktonderzoeker verzamel je niet zomaar wat gegevens. Je weet deze gegevens te duiden en te wegen en op basis van je onderzoek kom je tot aanbevelingen. Een markonderzoeker wordt soms ook een marketing researcher of marketing research specialist genoemd. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van marktonderzoeker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van marktonderzoeker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is marktonderzoeker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van marktonderzoeker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een marktonderzoeker bedraagt 61%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een marktonderzoeker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een marktonderzoeker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een marktonderzoeker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend marktonderzoeker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een marktonderzoeker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een marktonderzoeker € 40.000. Dat is afgerond bruto € 3.300 per maand. De aangeboden maandsalarissen kunnen echter verschillen. Van € 2.100 per maand tot ongeveer € 4.500 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor marktonderzoekers met een veelgevraagde deskundigheid of veel werkervaring.Opleidingen en cursussen marktonderzoeker

Marktonderzoeker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor marktonderzoeker.

Vacatures marktonderzoeker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als marktonderzoeker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is marktonderzoeker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.