Planner worden
 

Planner worden

Planner worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
96%
gemiddeld jaarsalaris
€ 37.735,-
vacatures
1352
 

Wat doet een planner?

Er zijn veel soorten planners. Je hebt bijvoorbeeld planners die zich bezighouden met het plannen van personeel, service- en reparatieverzoeken, lesroosters, transporten, inspecties, retour(zendingen) en productaanbod. Als planner ben je verantwoordelijk voor de meest efficiënte planning van het materiaal, diensten of mensen. Je hebt veel contact met (interne) klanten en zorgt dat de administratie continu up-to-date is. Als planner kun je goed zelfstandig werken, maar je moet ook veel communiceren om een goede planning te blijven realiseren. Want een planning is nooit af en moet continue aangepast worden. Je beheert bijvoorbeeld een werkstroom, controleert en analyseert orders. Daarnaast wordt vaak om een proactieve houding gevraagd om de processen te verbeteren en (eventuele) oplossingen te bedenken en moet je uiteraard erg zorgvuldig zijn. Planners kom je in bijna alle sectoren tegen. In de commerciële dienstverlening, het transport, de bouw, het onderwijs en de zorg. Voor de meeste planners geldt dat ze met gespecialiseerde softwarepakketten moeten kunnen werken voor het opstellen en bijhouden van de planning. In de bouw wordt een planner vaak ook een werkvoorbereider genoemd en in het onderwijs een roostermaker. Daarnaast zie je dat in vacatures vaak om planners met een bepaalde specialisatie wordt gevraagd. Zoals een supply chain planner, demand planner, commercieel planner, retour planner of transport planner.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van planner bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van planner. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is planner misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van planner verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een planner bedraagt 96%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een planner binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een planner?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 37.735,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een planner met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend planner. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een planner gemiddeld € 34.000 per jaar. Dat is bruto € 2.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.400 per maand en ongeveer € 3.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor planners met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen planner

Planner worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor planner.

Vacatures planner

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als planner? Bekijk hieronder de vacatures.


Is planner niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.