Hovenier worden
 

Hovenier worden

Hovenier worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
95%
gemiddeld jaarsalaris
€ 32.599,-
vacatures
1716
 

Wat doet een hovenier?

Als hovenier bestaan je werkzaamheden uit het aanleggen, verzorgen of onderhouden van terreinen met behulp van machines, hand- of elektrisch gereedschap. De werkzaamheden kunnen heel divers zijn. De ene dag ben je bezig met aanleggen van vijvers, zwembaden, terrassen, schuttingen en tuinhuisjes. De andere dag verricht je vooral onderhoudswerkzaamheden als snoeien, grasmaaien, onkruid wieden, bemesten, verplanten van bomen en planten en knippen van hagen. Andere veelvoorkomende werkzaamheden van een hovenier zijn het leggen van graszoden, irrigeren, versnipperen van hout, harken, het steken van kanten, het installeren van sprinklers, schoonmaken van waterpartijen, wegen en terreinen en het plaatsen van plantbescherming en plantsteunen. Het werk van een hovenier is dus zeer divers te noemen. Het beroep van hovenier past goed bij mensen die graag buiten zijn, niet kunnen stilzitten en van aanpakken houden. Daarnaast werk je graag met apparatuur als grasmaaiers en bladblazers en voertuigen als een tractor of een kleine graafmachine. Waar werkt een hovenier? Veel hoveniers werken voor een hoveniersbedrijf. Maar je kunt ook werken voor een bedrijf, organisatie of particulier met eigen grond dat het hele jaar onderhouden moet worden. Denk bijvoorbeeld aan vakantieparken, gemeenten of golfbanen. Bij een golfbaan wordt een hovenier een greenkeeper genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van hovenier bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van hovenier. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is hovenier misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van hovenier verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een hovenier bedraagt 95%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een hovenier binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een hovenier?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 32.599,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een hovenier met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend hovenier. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een hovenier over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een hovenier € 28.000. Dat is afgerond bruto € 2.400 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.000 per maand en ongeveer € 2.700 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor hoveniers met werkervaring.Opleidingen en cursussen hovenier

Hovenier worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor hovenier.

Vacatures hovenier

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als hovenier? Bekijk hieronder de vacatures.


Is hovenier niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.