Loodgieter worden
 

Loodgieter worden

Loodgieter worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
35%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.753,-
vacatures
520
 

Wat doet een loodgieter?

Wil jij loodgieter worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor loodgieters. Maar wat doet een loodgieter eigenlijk? Werken als loodgieter betekent dat je verantwoordelijk bent voor het aansluiten en installeren van water- en gasleidingen, sanitair en cv installaties. Je werkzaamheden bestaan uit het bevestigingen, in elkaar zetten, monteren of repareren van buizen of armaturen van verwarmings-, water- of afvoersystemen. Soms doe je een kleine klus. Zoals het monteren van een kraan. Maar je bent soms ook verantwoordelijk voor het aanleggen van een complete badkamer. Er is een groot tekort aan loodgieters. Daarnaast is het beroep van loodgieter redelijk toekomstbestendig. Dat betekent dat het werk van een loodgieter niet zo snel zal worden overgenomen door een robot. Dus als je graag met je handen werkt en op zoek bent naar een kansrijk en toekomstbestendig beroep, dan is een beroep als loodgieter geen slechte keus. Als student kun je hiervoor een MBO opleiding installatietechniek volgen. Maar er zijn ook steeds meer cursussen en trainingen speciaal voor het vak van loodgieter. Daarnaast zijn er ook bedrijven en uitzendbureaus, die vanwege het grote tekort aan loodgieters, een leerwerktraject aanbieden. Werk je liever voor jezelf of ben je liever zelfstandig? Dan kun je ook je eigen installatie- of loodgietersbedrijf beginnen. Als je vakkundig en klantvriendelijk bent, zal je genoeg werk hebben.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van loodgieter bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van loodgieter. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is loodgieter misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van loodgieter verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een loodgieter bedraagt 35%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een loodgieter binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een loodgieter?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.753,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een loodgieter met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend loodgieter. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een loodgieter gemiddeld € 34.000 per jaar. Dat is bruto € 2.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.400 per maand en ongeveer € 3.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor loodgieters met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen loodgieter

Loodgieter worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor loodgieter.

Vacatures loodgieter

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als loodgieter? Bekijk hieronder de vacatures.


Is loodgieter niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.