Schilder worden
 

Schilder worden

Schilder worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
75%
gemiddeld jaarsalaris
€ 31.099,-
vacatures
1834
 

Wat doet een schilder?

Als schilder voorzie je muren, apparatuur, gebouwen, bruggen en andere oppervlakten van constructies van een verflaag. Bijvoorbeeld met behulp van kwasten, rollers of verfspuitsystemen. Vaak moet je het te schilderen oppervalk eerst schoonmaken of oude verf verwijderen voordat je het gaat schilderen. Soms moet je ter plekke kleuren of oliën mengen om de gewenste kleur of consistentie te verkrijgen. Sommige schilders zijn gespecialiseerd in bepaalde klussen of objecten. Zoals een decoratie- en restauratieschilder. Daarnaast moet je soms werkzaamheden uitvoeren van een behanger of glaszetter. Waar werk je als schilder? Dat hangt helemaal af van de opdrachten. Het kan gaan om kleine en grote projecten, zowel zakelijk als particulier. Daarnaast heb je zelf meer invloed als je als schilder voor jezelf werkt. Je hebt dan weliswaar minder financiële zekerheid maar kan wel kieskeuriger zijn in het aannemen van schilderklussen. Een schilder wordt soms ook wel een constructieschilder, huisschilder, spuiter, straler, allround schilder of onderhoudsschilder genoemd.

Hoe word ik een schilder?

Lijkt het je leuk om als schilder je geld te verdienen? Je kan dan op middelbaar niveau een opleiding tot schilder te volgen. Maar er zijn ook genoeg schilderbedrijven die je al in dienst nemen als je enige ervaring en affiniteit met schilderen hebt.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van schilder bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van schilder. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is schilder misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van schilder verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een schilder bedraagt 75%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een schilder binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een schilder?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 31.099,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een schilder met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend schilder. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een schilder gemiddeld € 35.000 per jaar. Dat is bruto € 2.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.500 per maand en ongeveer € 3.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor schilders met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen schilder

Schilder worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor schilder.

Vacatures schilder

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als schilder? Bekijk hieronder de vacatures.


Is schilder niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.