Ambachtelijk kunstenaar worden
 

Ambachtelijk kunstenaar worden

Ambachtelijk kunstenaar worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een ambachtelijk kunstenaar?

Een ambachtelijk kunstenaar creëert of reproduceert ambachtelijke objecten om te verkopen of tentoon te stellen. Door een verscheidenheid aan technieken toe te passen. Zoals lassen, weven, boetseren of naaien. Als ambachtelijk kunstenaar creëer je unieke producten. Sommige ambachtelijke kunstenaars werken ook in dienst van een bedrijf, voor  het vervaardigen van werk in opdracht. Bijvoorbeeld als glasblazer, glazenier, pottenbakker, preparateur of goudsmid. Het aantal vacatures voor ambachtelijk kunstenaars is echter zeer beperkt. Daarom verdienen veel ambachtelijke kunstenaars geld als zelfstandige en proberen ze hun werk via galerieën, kunstmarkten of in eigen beheer te verkopen. Veel kunstenaars hebben een ander beroep, vaak in deeltijd, om in hun levensbehoefte te voorzien.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van ambachtelijk kunstenaar bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van ambachtelijk kunstenaar. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is ambachtelijk kunstenaar misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van ambachtelijk kunstenaar verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een ambachtelijk kunstenaar bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een ambachtelijk kunstenaar binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een ambachtelijk kunstenaar?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een ambachtelijk kunstenaar met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend ambachtelijk kunstenaar. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen ambachtelijk kunstenaar

Ambachtelijk kunstenaar worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor ambachtelijk kunstenaar.

Vacatures ambachtelijk kunstenaar

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als ambachtelijk kunstenaar? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is ambachtelijk kunstenaar niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & artistiek. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Meubelmaker
 2. Banketbakker
 3. Fotograaf
 4. Chef-kok
 5. Illustrator

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.