Goudsmid worden
 

Goudsmid worden

Goudsmid worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
2
 

Wat doet een goudsmid?

Wil jij goudsmid worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor goudsmeden. Maar wat doet een goudsmid eigenlijk? Een goudsmid ontwerpt en bedenkt sieraden en voorwerpen die bestaan uit metaal. Bijvoorbeeld in opdracht van een juwelier, particulier of bedrijf. Een goudsmid gebruikt onder andere goud, zilver en tin voor het vervaardigen van sieraden, juwelen en andere kunstvoorwerpen. De werkzaamheden van een goudsmid bestaan onder andere uit het zelf of laten gieten, temperen, solderen, hameren of vormen van metaal om sieraden of andere metalen voorwerpen te maken, zoals kelken of kandelaars. Een goudsmid is een mooi voorbeeld van een ambachtelijke kunstenaar. Het ambacht (het werken en bewerken van metaal) in combinatie met het artistieke (mooie en oorspronkelijke dingen verzinnen) leidt tot kunstwerken (in dit geval sieraden). Een goudsmid die zich heeft gespecialiseerd in zilver wordt een zilversmid genoemd. Een goudsmid wordt daarnaast ook wel eens een edelsmid genoemd. Steeds meer mensen willen edelsmid worden. Het beroep is ook populair onder mensen die een carrièreswitch willen maken. Veel carrièreswitchers zijn op zoek naar een beroep waar ze hun creativiteit in kwijt kunnen. Bovendien is het beroep van edelsmid ook een ideaal thuiswerk beroep. Er zijn genoeg sites, zoals Etsy en Instagram, die het mogelijk maken om je sierraden zelf te verkopen. Goudsmid worden? Op de erkende vakschool Schoonhoven kun je een opleiding tot goudsmid volgen. Daarnaast zijn er verschillende opleiders die cursussen op het gebied van edelsmeden aanbieden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van goudsmid bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van goudsmid. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is goudsmid misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Toekomst beroep goudsmid

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een goudsmid bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een goudsmid binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen goudsmid

Goudsmid worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor goudsmid.

Vacatures en salarissen goudsmid

Het gemiddeld jaarsalaris van een goudsmid bedraagt onbekend. Bekijk hieronder de vacatures.

Vacatures konden niet opgehaald worden, probeer het later nog eens of ga nu naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is goudsmid niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Andere beroepen die hoog scoren op artistiek en realistisch

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & artistiek.

 1. Bouwkundig tekenaar
 2. Meubelmaker
 3. Banketbakker
 4. Fotograaf
 5. Coupeuse of kleermaker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.