Security specialist worden
 

Security specialist worden

Security specialist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 44.157,-
vacatures
23
 

Wat doet een security specialist?

Wil jij security specialist worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor security specialisten. Maar wat doet een security specialist eigenlijk? Deze helpt mensen en bedrijven te beschermen tegen hackers en anderen die data willen stelen of illegaal geld willen verdienen met data. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het plannen, uitvoeren en verbeteren van of toezien op veiligheidsmaatregelen t.b.v. de beveiliging van computernetwerken en informatie. Ander werkzaamheden bestaan uit het ervoor zorgen dat de juiste beveiliging aanwezig is om digitale bestanden en essentiële elektronische infrastructuur af te schermen. Maar ook adequaat reageren op gaten in computerbeveiliging en op virussen. Een security specialist wordt soms ook online security specialist, cybersecurity specialist of analist databeveiliging genoemd.

Hoe word ik een security specialist?

Om security specialist te worden moet je uiteraard verstand hebben van ICT (computers en software). Dat betekent dat er in vacatures doorgaans wordt gevraagd om mensen met een afgeronde hbo-/wo-opleiding op het gebied van ICT. Daarnaast geldt dat als je kan programmeren je ook een goede security specialist kan worden. Dus veel security specialisten zijn ooit begonnen als programmeur.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van security specialist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van security specialist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is security specialist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van security specialist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een security specialist bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een security specialist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een security specialist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 44.157,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een security specialist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend security specialist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen security specialist

Security specialist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor security specialist.

Vacatures security specialist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als security specialist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is security specialist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.