Kwaliteitscontroleur worden
 

Kwaliteitscontroleur worden

Kwaliteitscontroleur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
61%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.572,-
vacatures
60
 

Wat doet een kwaliteitscontroleur?

Een kwaliteitscontroleur of analist kwaliteitscontrole voert tests uit om de kwaliteit van ruwe materialen, bulkvoorraden van halffabricaten en eindproducten vast te stellen. Welke werkzaamheden voer je zoal uit? Je controleert aan de hand van de kwaliteitseisen en procedures doorlopend de binnenkomende goederen, de fabricage en het eindproduct. Je bent proactief en onderneemt actie om klachten te voorkomen en/of te verhelpen. Je bent verantwoordelijk voor de geldende kwaliteitseisen en je geeft het product / proces niet vrij indien je van oordeel bent dat de kwaliteit niet gewaarborgd kan worden. Tevens houd je toezicht op het gebruik van veiligheidsmiddelen tijdens de productie. Vaak voer je de taken uit in de distributie- of productieomgeving zelf. Je bevindingen leg je vast in rapportages.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van kwaliteitscontroleur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van kwaliteitscontroleur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is kwaliteitscontroleur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van kwaliteitscontroleur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een kwaliteitscontroleur bedraagt 61%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een kwaliteitscontroleur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een kwaliteitscontroleur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.572,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een kwaliteitscontroleur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend kwaliteitscontroleur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen kwaliteitscontroleur

Kwaliteitscontroleur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor kwaliteitscontroleur.

Vacatures kwaliteitscontroleur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als kwaliteitscontroleur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is kwaliteitscontroleur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.