Beleidsmedewerker worden
 

Beleidsmedewerker worden

Beleidsmedewerker worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 53.089,-
vacatures
134
 

Wat doet een beleidsmedewerker?

Wil jij beleidsmedewerker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor beleidsmedewerker. Maar wat doet een beleidsmedewerker eigenlijk? Een beleidsmedewerker of beleidsadviseur houdt zich bezig met het controleren, maken of ontwikkelen van of adviseren over beleid. Beleid kun je omschrijven als het verminderen van het verschil tussen de huidige situatie en de gewenste situatie. Een beleidsmedewerker kan werken voor non-profit organisaties, de overheid of het bedrijfsleven. Als beleidsmedewerker ben je vaak gespecialiseerd op een bepaald terrein. Bijvoorbeeld ruimtelijke ordening, wet- en regelgeving bij een gemeente, jeugdhulp of verkeer. Je verricht onderzoek en analyseert data, voert overleg met betrokkenen en stakeholders en weet plannen en adviezen te vertalen in notities, voorstellen of adviezen. Je werkzaamheden bestaan uit overleggen en vergaderen, lezen en bestuderen en adviezen overbrengen en uitdragen. Voor de meeste functies wordt over het algemeen een werk- en denkniveau op hoger en academisch niveau gevraagd. De meeste beleidsmedewerkers hebben dan ook een opleiding gevolgd op het hbo of universiteit. Veel beleidsmedewerkers hebben een juridische opleiding genoten of een studie als bestuurskunde, politicologie, bestuurs- en organisatiewetenschap of sociologie gevolgd. Maar er zijn ook genoeg mensen die vanwege hun kennis en werkervaring op een bepaald gebied uiteindelijk beleidsmedewerker worden. Daarnaast zijn er genoeg opleidingen die je helpen met het schrijven van beleidsnotities, maken van analyses en doen van beleidsonderzoek.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken beleidsmedewerker

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van beleidsmedewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is beleidsmedewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Toekomst beroep beleidsmedewerker

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een beleidsmedewerker bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een beleidsmedewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen beleidsmedewerker

Beleidsmedewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor beleidsmedewerker.

Vacatures en salarissen beleidsmedewerker

Het gemiddeld jaarsalaris van een beleidsmedewerker bedraagt € 53.089,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is beleidsmedewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Programmeur
 2. Data analist
 3. Jurist
 4. Beleidsmedewerker
 5. Toezichthouder

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.