Beleidsmedewerker worden
 

Beleidsmedewerker worden

Beleidsmedewerker worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 50.787,-
vacatures
349
 

Wat doet een beleidsmedewerker?

Wil jij beleidsmedewerker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor beleidsmedewerker. Maar wat doet een beleidsmedewerker eigenlijk? Een beleidsmedewerker of beleidsadviseur houdt zich bezig met het controleren, maken of ontwikkelen van of adviseren over beleid. Beleid kun je omschrijven als het verminderen van het verschil tussen de huidige situatie en de gewenste situatie. Een beleidsmedewerker kan werken voor non-profit organisaties, de overheid of het bedrijfsleven. Als beleidsmedewerker ben je vaak gespecialiseerd op een bepaald terrein. Bijvoorbeeld ruimtelijke ordening, wet- en regelgeving bij een gemeente, jeugdhulp, onderwijs of verkeer. Je verricht onderzoek en analyseert data, voert overleg met betrokkenen en stakeholders en weet plannen en adviezen te vertalen in notities, voorstellen of adviezen. Je werkzaamheden bestaan uit overleggen en vergaderen, lezen en bestuderen en adviezen overbrengen en uitdragen.

Hoe word ik een beleidsmedewerker?

Hoe word je een beleidsmedewerker? Voor de meeste functies als beleidsmedewerker wordt over het algemeen een werk- en denkniveau op hoger en academisch niveau gevraagd. Veel beleidsmedewerkers hebben een juridische opleiding genoten of een studie als bestuurskunde, politicologie, bestuurs- en organisatiewetenschap of sociologie gevolgd. Maar er zijn ook genoeg mensen die vanwege hun kennis en werkervaring op een bepaald gebied uiteindelijk beleidsmedewerker worden. Daarnaast zijn er genoeg opleidingen die je helpen met het schrijven van beleidsnotities, maken van analyses en doen van beleidsonderzoek.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van beleidsmedewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van beleidsmedewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is beleidsmedewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van beleidsmedewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een beleidsmedewerker bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een beleidsmedewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een beleidsmedewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 50.787,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een beleidsmedewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend beleidsmedewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een beleidsmedewerker € 49.000. Dat is bruto € 4.100 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.500 per maand en ongeveer € 4.700 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor beleidsmedewerkers met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen beleidsmedewerker

Beleidsmedewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor beleidsmedewerker.

Vacatures beleidsmedewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als beleidsmedewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is beleidsmedewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.